Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відбулось засідання Шаргородської міської комісії з ТЕБ та НС

Дата: 30.03.2021 16:40
Кількість переглядів: 589


    В  Шаргородську міську раду  постійно надходять колективні звернення жителів м. Шаргорода,  с. Слобода Шаргородська, с.Гибалівка, щодо місця розташування та роботи локальних  очисних споруд та каналізаційної мережі, власником яких є КП «Комунсервіс».  

    Дані  очисні споруди експлуатуються  з 1968 року, їх  потужність складає 200 м3 за добу, що на сьогоднішній день не відповідає жодним санітарним і екологічним нормам, а тим паче їх  розташування в центрі м. Шаргорода. Відстань до найближчих житлових будинків складає  не більше  50-ти  метрів.  Всі неочищені стоки потрапляють в річки Мурашка та Ковбасна.

    В місті Шаргороді назріває екологічна катастрофа. Шаргородська міська рада зверталась до Державної екологічної інспекції у Вінницькій області та Державної установи «Вінницький обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров’я України» для проведення вимірювань показників складу та властивостей проб вод. Лабораторні дослідження відібраних проб виявили перевищення  основних забруднюючих речовин:

    - азоту амонійному -8,68 мг/дм3  при нормативі  2,0 мг/дм3.
    - хімічне споживання кисню (ХСК)-67,0 мгОдм3 при нормі 30,0 мгОдм3.

  Висока концентрація забруднюючих речовин річки Мурашки в місці скиду та нижче скиду свідчить про неефективну роботу очисних споруд.

    В зв’язку з вищевикладеним, 30 березня поточного року в міській раді відбулось засідання комісії ТЕБ та НС. На порядок денний даного засідання було винесено питання «Про можливе виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із забрудненням навколишнього природного середовища на очисних спорудах в  м.Шаргороді».

    Розглядаючи питання порядку денного, комісія заслухала інформацію   начальник відділу житлово-комунального господарства та екології, управління містобудування, архітектури, житлово - комунального господарства, екології та комунальної  власності міської ради Черкевича О.А. та прийняла відповідне рішення, основними пунктами якого є: 

    -Інформацію про можливе виникнення надзвичайної екологічної ситуації, пов’язаної із забрудненням навколишнього природного середовища на очисних спорудах та каналізаційній мережі в м. Шаргороді, прийняти до відома та визначити критичною.

    - З метою недопущення виникнення надзвичайної  екологічної ситуації, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Шаргородської міської ради рекомендує міському голові Барецькому В.І. звернутися до голови Жмеринської районної державної адміністрації з проханням розглянути дане питання на засіданні районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

    - КП «Комунсервіс» Ведецькому М.А.  приступити до ремонтних робіт та виготовлення проектної документації щодо реконструкції очисних споруд та каналізаційної мережі.

    - Начальнику управління фінансів та економічного  розвитку міської ради Дубчак Н.І. підготувати рішення про  внесення змін до  міського бюджету  щодо виділення додаткових коштів у вигляді співфінансування та  звернутися до Вінницької обласної державної адміністрації з проханням виділити кошти з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища для недопущення виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із забрудненням навколишнього природного середовища на очисних спорудах в  м. Шаргороді.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора