Шаргородська міська рада
Шаргородський район, Вінницька область

Про рівень захисту населення

                                   Про заборону спалювання сухої трави

 

        Із настанням теплої погоди природні пожежі стають для навколишнього середовища справжнім лихом. Навесні торішня трава швидко висихає і легко загорається від сірника, цигарки. Мешканці приватних житлових будинків та дач активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб. Дуже часто вогонь виходить з-під контролю людини. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Вони завдають шкоду як господарствам так і лісовим насадженням. Зупинити вогонь, що набрав сили, буває  дуже непросто.

      За останні роки весняні пожежі сухої трави як в нашій області так і взагалі по Україні значно почастішали і практично всі вони відбуваються з вини людини.

      З початку року у Вінницькій області  зареєстровано  919 пожеж в екосистемах, вогнем було охоплено понад 1008 га землі.

 

Державна служба України з надзвичайних ситуацій нагадує, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу та становлять небезпеку для життя людей.

 

            13 квітня 2020 року  Верховна Рада України прийняла законопроект №2339 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу)».

          Верховна Рада України підвищила штрафи за підпал сухостою у 18 разів!

    Дуже часто спалювання сухої трави переростає у великомасштабні пожежі. Швидкість поширення вогню під час яких надзвичайно висока, тому локалізувати його на відкритих територіях дуже важко. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів. У населених пунктах спалення сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод. Щорічно в Україні в результаті підпалів сухої трави згорають десятки будинків і дач, нерідко страждають пам'ятники історії і культури, старовинні дерев'яні будівлі.

Трав'яні пожежі можуть служити причиною ураження людей – навіть попри те, що безпосередньої загрози для життя людини кожен конкретний підпал трави, на перший погляд, не несе. Але через масові підпали трави навесні забрудненість повітря димом від трав'яних пожеж виявляється не менш високою, чим забрудненість повітря навіть від найсильніших пожеж на торфовищах.

       Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Тому нині практично єдиним ефективним способом боротьби із загоряннями трави є запобігання, яке вимагає злагоджених і усвідомлених дій з боку органів влади і місцевого самоврядування, сільськогосподарських і лісогосподарських організацій, а також максимальної відповідальності і обережності з боку громадян.

 

  

Будьмо  відповідальними  за  збереження  довкілля.

Спільними  зусиллями  збережімо  природу!

 

Навчально-методичний  центр  ЦЗ  та  БЖД  Вінницької області

 

 

 

 

 

 

ПАМ’ЯТКА

 Як з’їсти ранні овочі і не отруїтися:

 

Секрети вибору свіжої городини:

 

 

èОвочі мають бути сухими і мати абсолютно свіжий вигляд( не зморщені)

èНа овочах не повинно бути жодних пошкоджень, а також вм’ятин, вони мають бути абсолютно цілими. Приміром, якщо на редисці є тріщини, які зарубцювалися, - це свідчить, що її надмірно зволожували. Якщо ж тріщини свіжі, купувати такий овоч не варто, тому що він швидко згниє.

èЗелені корінці помідорів підкажуть, що овоч свіжий. Сухі ж будуть свідчити, що томати  вже давненько перебувають на прилавку.

èПерш, ніж купувати огірки, їх варто уважно роздивитися:  якщо вони пружні на дотик, а квіточка трохи зів’яла, - свіжі. Прим’ятий та м’який на дотик огірок «натякає» на те, що він не користується попитом у покупців. До речі, такий овоч не буде смачним.

èВибираючи свіжий салат, пам’ятайте, що листя цього овоча не повинно  мати гнилих вкраплень.

 

 Основні правила безпечного споживання  ранньої  городини:

 

èПеред споживанням овочі необхідно вимити під проточною водою ( не просто сполоснути, а саме добре вимити)

èЦікаво, що кожен овоч потребує особливого «ставлення» до себе: наприклад, у боротьбі з нітратами, які містяться в зелені, допоможе вимочування в холодній воді протягом двох годин.

èДля «знешкодження» огірків та редьки, не зайвим буде обрізати їх кінчики.

èЗ огірків і кабачків бажано також зчищати шкірку – саме в ній накопичується основна кількість нітратів.

èПеред тим, як нарізати овочі для салату, потрібно позрізати всі тріщини й зіпсовані місця.

èДля приготування салату рекомендують брати лише верхівки зелені, стебла краще зрізати.

èВ салат варто  додати  столову ложку лимонної кислоти, котра заблокує перетворення в організмі людини безпечних нітросполук на небезпечні під впливом нітробактерій, які містяться в овочах.

èЗалишки зелені не варто зберігати в холодильнику, адже нітрати перетворюються в нітрити, які ще небезпечніші для людини та можуть спровокувати токсичне отруєння.

èЗменшити вміст нітратів приблизно на 80%, допоможе відварювання овочів.

Умови і термін зберігання почищених овочів: при кімнатній температурі – 4-5 годин, свіжо вичавлений сік зберігають не довше 1-2 годин.

 



« повернутися до списку новин