Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В ШАРГОРОДІ ВІДРЕСТАВРУЮТЬ ОДНУ З НАЙДАВНІШИХ СИНАГОГ УКРАЇНИ

Дата: 02.02.2017 08:18
Кількість переглядів: 979

Фото без опису

Влада м. Шаргород, оголосила збір коштів на реставрацію знаменитої шаргородської синагоги, якій понад 4 століття.

   Мер Шаргорода розповів, що колишні земляки готові фінансувати всі роботи: вже домовилися з кількома заможними представниками єврейських громад, які готові пожертвувати певні суми на відновлення одного з «семи чудес Вінниччини».

Шаргородська синагога була збудована у псевдо-мавританському стилі через рік після того, як місто отримало Магдебурзьке право, тобто в 1589 році. Вона відноситься до категорії «оборонних» і була важливою частиною системи міських укріплень. Коли місто захопили турки, в 1672-1699 роках, синагога була використана як мечеть, але потім знову стала центром єврейського життя Вінниччини, аж до 1930 року, коли її закрила радянська влада, а в будинку розмістила сокоморсовий завод.

   Обладнання «сокоморсового підприємства» досі перебуває в приміщеннях синагоги і є великою проблемою, так як є приватною власністю якоїсь особи, яке вже багато років відмовляється прибрати його з синагоги. При тому, що будівля, яку визнано пам’ятником історії архітектури, повернули єврейській громаді.

    На думку міського голови Шаргорода, Ігоря Винокура, позбутися від «комуністичного баласту» доведеться через суд, і як тільки камінь спотикання зникне – відразу розпочнуться роботи – будівельники займуться перекриттям даху і відведенням води, а потім внутрішніми роботами в стародавньому будинку. Після реставрації синагору планують використовувати за призначенням.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора