Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Семінар-практикум міжрайонного методичного центру психологічної служби системи освіти«За співдружність»

Дата: 30.10.2017 10:24
Кількість переглядів: 913

27.10.2017 р. відбувся семінар-практикум міжрайонного

 методичного центру психологічної служби системи освіти«За співдружність»

під керівництвом навчально-методичного центру психологічної служби

системи освіти Вінницької області

«Просвітницько-профілактична робота працівників психологічної служби з питань попередження ризикової поведінки, учинення дітьми навмисних самоушкоджень»

Фото без опису     Фото без опису

Внутрішній світ особистості, її самосвідомість завжди знаходилися вцентрі уваги. Інтерес людини до себе, до свого внутрішнього світу здавнабув предметом особливої уваги. Коли людина залишається наодинці зі своєю проблемою, то проблема здається надміру великою і нерозв’язною. Зважаючи на загрозу кризового психоемоційного стану для будь-якої дитини у сучасному егоцентричному й агресивному світі, слід заздалегідь налаштувати підлітків на доцільність пошуків допомоги у разі виникнення важких особистих проблем.

          Головним превентивним заходом щодо вчинення самогубства постає запобіжне запевнення дитини в тому, що її життя дуже цінне для інших, і завжди, за будь-яких обставин близьке оточення зрозуміє її.

          Неодмінною умовою запобігання самоушкоджуючої поведінки у дітей є попередження у них.

          Вивчення властивостей самосвідомості, адекватностісамооцінок, структури і функцій  представляє не тількитеоретичний, але і практичний інтерес у зв'язку з формуванням життєвоїпозиції особистості.Всі  ми бачимо, що в такий складний час, який ми зараз переживаємо, у дітей виникають великі проблеми у становленні цілісної, гармонійної особистості та створенні  власного образу, а також у формуванні адекватної самооцінки. Адже на дітей впливає і навколишнє середовище,і однолітки, і вулиця, і ЗМІ, які змінюють їх самооцінку, поведінку та світоглід. Завищена та занижена самооцінка іноді створюють ситуативні негативні реакції у підлітків  внаслідок яких виникають конфлікти, які часто наштовхують дітей  на переосмислення та переоцінку своїх цінностей, можливостей, життя.

          27жовтня 2017 року в Шаргородському районі відбулося засідання міжрайонного методичного центру працівників психологічної служби «За співдружність» на базі Шаргородського дошкільного навчального закладу №1 на тему «Просвітницько-профілактична робота працівників психологічної служби з питань попередження ризикової поведінки, учинення дітьми навмисних самоушкоджень».

Профілактика ситуативних негативних реакцій у підлітків в умовах мікросоціального конфлікту з метою визначення основних напрямків психологічної роботи з дітьми щодо формування адекватної самооцінки, профілактики негативних реакцій, конфліктних ситуацій серед підлітків, батьків.

У семінарі брали участь Каменщук Т.Д., директор Навчально-методичного центру психологічної служби системи освіти, Козачишина В.В., методист-тьютер НМЦПССО, Винокур І.М., міський голова. Кутнік В.О., начальник відділу освіти Шаргородської РДА, Куцолапська А.М., методист з психологічної служби, методисти та працівники психологічної служби Барського, Тиврівського, Шаргородського, Мурованокуриловецького, Жмеринського районів та м. Жмеринки та Могилів-Подільський(38 працівників психологічної служби).

Фото без опису

Міський голова презентував приміщення майбутнього Інклюзивно-ресурсного центру для дітей з особливими освітінми потребами, де звернув актуальність проблеми на сьогоднішній день. Увагу гостей привернуло, те що кольорова гама дуже вдало підібрана, що не менш важливо  для дітей з ООП. Осучаснений ремонт приміщення та дотримання вимог для дітей з особливими освітніми потребами це одна із основних складових  Інклюзивно-ресурсного центру.

Завідувач Шаргородським ДНЗ №1, Коваль Г.О., ознайомила гостей з навчальним закладом та  представила результати його діяльності. Вихованці закладу розповідали чудові вірші про психологів та гуморески.

В ході семінару соціальним педагогом Сапіжанської СЗШ І-ІІ ст. Роздольським В.М. висвітлено теоретичні питання щодо моніторингових досліджень щодо самоушкоджуючої поведінки, ознайомленоз результатами  діагностичних досліджень з даної теми.

Практичний психолог Рахнівсько-Лісової та Михайлівсьої СЗШ І-ІІІ ст.Синько Л.І. та Липко Н.П. провели для учасників зібрання тренінг «Цінність людського життя». Кожний з його учасників мав змогу проаналізувати своє відношення до життя, визначити головні життєві цінності,  спланувати подальші дії як розпорядитися своїм життям.

Учасники семінару переглянули відеороликів практичних психологів «Життя - одне не змарнуй його» Рахнівсько-Лісової, Клекотинської, Мурафської СЗШ І-ІІІ ст. Синько Л.І., Козліцької Т.В., Кайдановської Н.І. Учасники заходу обговорювали досягнення мети у роботі в групі.

Фото без опису

Доцільно було висвітлено напрацювання працівниками психологічної служби інших районів «Абетка думок і пропозицій» (обмін досвідом, напрацювань з актуальних  та нагальних  тем).

На завершення заходу було представлено майстер-клас «Мій настрій», було відчутно позитив та щирість учасників, які сформували свій позитивний настрій за допомогою кольоротерапії.

          Завершився семінар методичним практикумом з елементами круглого столу, спрямованим на обговорення поведінки кожного учасника під час тренінгу, обміну досвідом між працівниками психологічної служби Шаргородського району та їх колегами з інших районів щодо застосування різних методів, видів роботи та індивідуального підходу до кожного учасника зібрання.

          На семінарі презентувались напрацювання психологічної служби району у вигляді методичних посібникз теми семінару(«Просвітницько-профілактична робота працівників психологічної служби з питань попередження ризикової поведінки, учинення дітьми навмисних самоушкоджень»).

 

Куцолапська А.М.

Методист з психологічної служби

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора