Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Урочистість проголошення Санктуарію Страстей Господніх у Шаргороді та Хресна Дорога

Дата: 26.05.2017 20:53
Кількість переглядів: 790

Сьогодні, 26 травня 2017 року,  в м. Шаргород  відбулась  світла подія, яка навічно  увійде в історію славної Шаргородщини. Адже саме сьогодні, Храм Святого Флоріана, у Шаргороді, та Хресна Дорога, що будується на його околицях, проголошені Санктуарієм Страстей Господніх.

З самого ранку до міста Шаргород приїздили віряни з усієї України та близького зарубіжжя. В результаті чого центральна вулиця міста була вщент заповнена людьми. Не став на заваді навіть проливний дощ.

Хочеться  зазначити, що будівництво 3-кілометрової Хресної Дороги  з 14-ма каплицями та фігурами в натуральну величину, було розпочато місцевими католицькими та православними родинами.

Наразі усі каплички знаходяться на різних етапах будівництва. Але паломництва, до ще недобудованої Хресної Дороги, вже здійснюються: чотири рази на рік тут відбувається дієцезіальна Хресна Дорога, а ще частіше – парафіяльні.

Сьогодні, урочистості з проголошення Хресної Дороги та костелу Святого Флоріана - Санктуарієм Страстей Господніх,  очолив Апостольський Нунцій в Україні,  архієпископ Клаудіо Ґуджеротті.

Поважного гостя на Шаргородській землі в урочистій обстановці  зустрічали:

- голова райдержадміністрації К.Кедик,

- голова районної ради М.Попов,

- міський голова  І.Винокур,

- начальник територіального управління Рахункової палати по Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській та Хмельницькій областях, організатор будівництва Хресної Дороги  В.Барецький,

- ординарій Кам’янець-Подільської Дієцезії римсько-католицької церкви – єпископ Л.Дубравський,

- начальник управління Департаменту національностей і релігій Міністерства культури України Ю.Марченко,

- начальник Департаменту національностей та релігій облдержадміністрації І.Салецький,

- єпископи римсько-католицької церкви: Броніслав Бернацький, Яцик Пиль, Мар’ян Бучек, Радослав Змітрович, а також  брати-францисканці та прихожани парафії Святого Флоріана,

- Провінціал провінції Святого Архангела Михаїла братів францисканців  в Україні отець Даниїл, настоятель парафії Святого Флоріана отець Бенедикт, головний будівничий отець Рафал,

- керуючий Могилів-Подільською і Шаргородською єпархією УПЦ, митрополит Агапіт,

- керуючий Вінницько-Брацлавською єпархією УПЦ  КП, архієпископ Михаїл, а також  місцеві священнослужителі Української Православної Церкви,

- духовенство різних конфесій України та області.

Центральна площа була заповнена вірянами, які щирими оплесками зустрічали представника Ватикану в Україні - Апостольського Нунція в Україні,  архієпископа  Клаудіо Ґуджеротті.

На його високопреосвященство, Народний духовий оркестр  Тульчинського училища культури,  виконав Гімн України та держави Ватикану, а хор викладачів Шаргородської музичної школи вітав поважного гостя духовним Гімном : «Боже, Великий, Єдиний».

Далі Посол Ватикану, архієпископ  Клаудіо Ґуджеротті, благословляючи вірян - усіх учасників урочистостей, під аплодисменти,  пройшов до першого стояння, де відбулась Урочиста Свята Літургія під його  головуванням.

Хочеться  зазначити, що вслужбі Божій взяли участь прихожани не тільки Шаргородського району, а й віряни-паломники сусідніх областей та Вінниччини, загалом близько 10 тисяч.

Після закінчення проведення  богослужіння, відбулася урочиста хода  віруючих по Хресній Дорозі, яка є однією із західних практик Богослужіння, в основу якого покладаються спогади віруючих про шлях Ісуса Христа на Голгофу та послідовність молитовних роздумів про різні етапи Страждань Ісуса Христа, звісних з Євангелія та церковної Традиції, а також про Його смерть і погребання.

Дана святкова, урочиста процесія пройшла по окресленому шляху, зупиняючись при цьому біля кожного стояння, для наступного молитовного роздуму.

Нехай же Хресна Дорога та костел Святого Флоріана, які сьогодні освячені та проголошені Санктуарієм Страстей Господніх, в нашому рідному місті,  де проживає боголюбивий, працьовитий і талановитий народ, -  завжди нагадуватиме нам і новим поколінням про милість та любов Божу, жертовну смерть Його Сина задля вічного спасіння.  

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора