Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Умови реєстрації народження дитини

Дата: 06.01.2017 15:02
Кількість переглядів: 841

Народження вашого довгоочікуваного маляти - це, безумовно, радісна та щаслива подія для вас, ваших близьких та друзів. Тепер у вашій сім’ї стало набагато більше радісних турбот і проблем, головним винуватцем яких є, звичайно, ваше маля.

З моменту народження дитини держава покладає ряд обов’язків на її батьків оскільки предметом основної турботи та основним обов’язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Одним із таких обов’язків батьків дитини є обов’язок зареєструвати народження дитини в установленому законом порядку. Цей обов’язок закріплено статтею 144 Сімейного кодексу України ,згідно якої батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Невиконання чи несвоєчасне виконання батьками дитини обов’язку своєчасно зареєструвати її народження є підставою для покладення на батьків дитини адміністративної відповідальності відповідно з вимогами статті 212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення в Україні у вигляді штрафу в розмірі від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн.)

Таким чином, уразі звернення заявників до державного органу реєстрації актів цивільного стану з проханням зареєструвати народження дитини пізніше одного місяця від дня її народження, працівники з’ясовують наявність поважних причин, що перешкоджали своєчасній реєстрації народження, які повинні бути підтверджені документально.

Згідно зі статтями 218 та 225 зазначеного кодексу, справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 212-1, розглядають адміністративні комісії при виконавчих органах сільських та селищних рад, а уповноважені посадові особи державних органів державної реєстрації актів цивільного стану мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення у таких справах

Протягом 2016 року  в місті  Шаргороді зареєстровано - 75 народжень, з них з порушенням встановленого законодавством строком -  4

 Наказом Міністерства юстиції України від 26.08.2015 року № 1593/5 спрощено доступ громадян до адміністративних послуг щодо державної реєстрації народження дитини, а саме, працівниками відділів державної реєстрації актів цивільного стану проводиться прийом документів, необхідних для проведення державної реєстрації народження дитини, та видача свідоцтва про народження безпосередньо у закладах охорони здоров’я, де приймаються пологи.

Так з 15 березня 2016 року для забезпечення проведення державної реєстрації народження всіх дітей  організовано виїзний прийом громадян спеціалістами відділу ДРАЦС у пологовому відділенні Шаргородської центральної районної лікарні. Під час якого приймаються заяви та документи на державну реєстрацію народження дітей з безпосередньою видачею відповідного свідоцтва про народження  в день подачі заяви. Згідно погодженого графіка з Шаргородською ЦРЛ виїзний прийом громадян проводиться у кожний вівторок , четвер , суботу з 10-00 до 12-00 год.  За 2016 рік  видано  51   свідоцтв про народження дітей безпосередньо у пологовому відділенні.

Тобто, майже 68% новонароджених дітей  отримали перший документ в пологовому відділенні.   

Підставами для проведення державної реєстрації народження дитини в пологовому відділенні є письмова заява батьків. Прийом документів, видача документів, а також проведення державної реєстрації народження здійснюється безкоштовно.        

Для проведення відповідної реєстрації також подаються медичне свідоцтво про народження, форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України, паспорти або паспортні документи, що посвідчують особу батьків, у разі необхідності свідоцтво про шлюб. В тому випадку коли мати дитини не перебуває у шлюбі та немає спільної заяви батьків про визнання батьківства, прізвище, власне ім’я та по батькові зазначається за вказівкою матері у заяві про державну реєстрацію народження відповідно до ч. 1 ст.135 СК України.

За 2016 рік зареєстровано народження 58 дітей згідно статті 135 СК України.

Сьогодні в ситуації , коли жінка народжує дитину та з певних причин не може записати відомості про батька , українське законодавство вимагає зробити  юридичну фікцію , Тобто , жінки , які народжують не в шлюбі та не мають чоловіка , який готовий визнати батьківство , змушені видумувати неіснуючу особу та вписувати у свідоцтво про народження дитини. Надалі мама має мільйон проблем : не може вивезти дитину за кордон , отримати соціальну допомогу , віддати малюка у школу без відповідного додаткового витягу  з реєстру.

         Така норма існує не в період дикого середньовіччя , в час розвитку сучасних технологій  та посилення тенденції штучного запліднення.

         Закон має бути для громадян! Покликання законодавчої бази – робити життя населення максимально зручним та простим.

         Тому Міністерство юстиції  вимагає відміни цієї норми. Необхідно надати право матері вирішувати чи зазначати відомості про батька в актовому запис та в свідоцтві про народження її дитини. 

      На виконання доручення Міністерства юстиції України  від 15.11.2016 року  за № 521-19.1-32-16 повідомляємо про можливість одночасного отримання батьками у закладах охорони здоров’я, де приймають пологи , свідоцтва про народження дитини та довідки про реєстрацію місця проживання дитини .

 

                                                 Начальник відділу ДРАЦС                                                                                Л.В. Магдалюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора