Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Оголошення

Дата: 06.05.2020 09:04
Кількість переглядів: 6362

Фото без опису

Відокремлений структурний підрозділ Жмеринський міськрайонний відділ лабораторних досліджень ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» інформує.

 

Щеплення в період пандемії.

За оцінкою ВООЗ, щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти від двох до трьох мільйонів дитячих життів. Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу. Захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%. Щорічно понад 750 тисяч дітей уникають інвалідності. Знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк,  краснуху і кір. Смертність від кору знизилася на 75%.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ переривання планової імунізації, навіть на короткий період, може призвести до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій або зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації. 

Згідно із новими змінами у національному календарі щеплень та спільного наказу Департаменту охорони здоров’я Вінницької області та ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України», під час карантинних заходів не заборонено проводити профілактичні щеплення.

Карантин не скасовує планової вакцинації. У пріоритеті є первинні вакцинальні комплекси. Зокрема, це вакцинація дітей від гепатиту В, кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, кашлюку та правця, особливо дітей перших 2-х років життя.  Але, незважаючи на високий рівень захворюваність, а в окремих випадках, і смерть дітей від інфекційних хвороб, батьки відмовляються або відтерміновують планові щеплення, чим наражають своїх дітей на небезпеку захворіти туберкульозом, гепатитом В, дифтерією, кашлюком, правцем, поліомієлітом, паротитом, краснухою та кором.

Високий рівень захворюваності на кір у 2018-2019рр. став наслідком відмов батьків від планової вакцинації. Не був виключенням і Шаргородський район. В якому переважна кількість хворих була не щеплена проти кору.

Ситуація  з вакцинацією проти керованої групи інфекцій у І кварталі 2020року не покращилась, за винятком профілактики туберкульозу та гепатиту В. Щеплення отримали 32% новонароджених дітей. Охоплення плановими щепленнями проти інших керованих інфекцій дітей всіх вікових груп становить 10-14%.А має бути на менше 25%.Як відомо, що вакцина проти респіраторної хвороби COVID-19 ще не застосовується для профілактики захворювання, і не можливо вберегти дітей від зараження

коронавірусом, але є і інші небезпечні інфекційні хвороби, на які хворіють як діти так і дорослі, і їх можна попередити своєчасною(плановою) вакцинацією. 

Вакцини забезпечують захист у будь-якому віці, тож обмежень щодо віку не має. Своєчасна і повна вакцинація захищає від серйозних і потенційно смертельних захворювань. 

Людям, яким понад 65 років

, а також тим, у кого є хронічні захворювання,

медичним працівникам, всім дітям рекомендовано вакцинуватися від грипу та пневмококової інфекції. Це допоможе протистояти  захворюваням, які можуть ускладнити перебіг нової коронавірусної інфекції.

Особам, які перебували на самоізоляції/обсервації через COVID-19 і контактним особам профілактичні щеплення необхідно проводити після закінчення терміну самоізоляції/обсервації.

Щоб вакцинуватися, необхідно звернутися за телефоном до сімейного лікаря, з яким підписана декларація, для визначення дати вакцинації. В назначений час з’явитись в лікувально-профілактичний заклад в засобах індивідуального захисту (масці або респіраторі, рукавичках). Після вакцинації підтримувати телефонний зв’язок  з лікарем та інформувати його про свій  післявакцинальний стан. 

Імунізація є  питанням національної безпеки, оскільки здоров’я  усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями у країні.

    

Бережіть здоров’я своє та своїх дітей.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора