Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звернення по допомогу – це перший і важливий крок до припинення насильства

Дата: 23.03.2021 14:26
Кількість переглядів: 602

     На жаль, в нашому суспільстві переважає думка, що проблеми жорстокого поводження із членами сім’ї є внутрішньою проблемою цієї сім’ї і не потребує втручання суспільства, а тим більше держави. Але саме право на захист від насильства над особою, особливо в сім’ї, є одним із найголовніших прав громадян та дітей зокрема.

     Ще недавно в нашому суспільстві вважалося неприйнятним відверто  говорити про насильство в сім’ї. Проте ця форма насильства існує давно і зустрічається досить часто. Особливо гострою проблемою є насильство над дітьми. Реальність така, що вірогідність кривдження дітей є в усіх соціальних верствах та в усіх сім’ях .  Нині, коли  діє Закон «Про попередження насильства в сім’ї», цей злочин нарешті став помітним для суспільства.

     Найчастіше насильство проявляється в сім’ї. Це реальна дія чи погроза фізичної, сексуальної, психологічної або економічної образи та насильство з боку однієї особи щодо іншої.

      Насильство  може здійснюватися  над  будь-якими членами сім’ї, особливо негативно  впливає на життя дітей і підлітків. 

      Жорстоке поводження з дітьми в подальшому формує з них соціально-дезадаптованих людей, нездатних створювати повноцінну сім’ю, бути гарними батьками, а також є поштовхом до відтворення жорстокості по відношенню до власних дітей.

     Отже, дитина  потребує  соціально - правового захисту.

     Відділ у справах дітей виконавчого комітету Шаргородської міської ради реагує на кожну заяву щодо порушення прав дітей, в особливому порядку на заяви батьків або громадян щодо попередження здійснення домашнього насильства над дітьми в родині  її членами,  або поза нею .

     З початку року  до відділу у справах  дітей надійшло 3 повідомлення про випадки насильства над дітьми. Під час проведених перевірок, бесід з членами сім,ї,  обстежень умов проживання підтверджено 1 факт вчинення фізичного  насильства над дитиною. Сім’ю взято на облік, як таку, що опинилась в складних життєвих обставинах, проводиться відповідна  робота з батьками та дитиною, з метою недопущення випадків  повторного насильства. Відносно кривдника  національною поліцією складено  протокол за ст.173-2 ч.1. Кодексу України про адміністративні правопорушення.

     На обліку  дітей, що опинились в складних життєвих обставинах  перебуває 11 дітей з 6-ти сімей та 57  дітей з неблагополучних  сімей.  Всі вони є групою ризику щодо вчинення  насильства над дітьми, тому  потребують постійного контролю та  посиленої  роботи. Для спеціалістів  відділу у справах дітей  важливо попередити можливі тяжкі наслідки під час домашніх конфліктів, надати психологічну або будь-яку іншу допомогу дитині та її батькам.         

      Відповідно до  Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»   відділом  у справах дітей проводяться  такі профілактичні заходів:

-     інформування постраждалої дитини, її матері про права, заходи та послуги, якими вони можуть скористатися;

-     бесіда щодо недопустимості вживання спиртних напоїв та насилля у родині;

-     роз'яснення щодо алгоритму захисних дій у разі повторного факту насилля;

-     надання роз’яснення щодо відповідальності за ухилення від виконання своїх батьківських обов’язків.

      Спеціалістами відділу у справах дітей здійснено обстеження 7- ми неблагополучних сімей, проведено  бесіди з 11- ма батьками щодо недопущення будь - яких проявів насильства  стосовно дітей. Також проведено  5 бесід з дітьми, з метою вивчення їх морально-психологічного стану.

      Якщо роз’яснення та профілактичні заходи з батьками або членами родини не дають позитивного результату, то відділ  у справах дітей змушений вживати заходів щодо відібрання дитини від кривдника та влаштування її до іншої сім’ї або дитячого будинку. Відносно батьків вирішується питання щодо позбавлення їх батьківських прав.

      Одна з проблем при виявленні фактів домашньої тиранії - страх жертви повідомити про вчинення насильницьких дій відносно неї, особливо, якщо це дитина. Однак,  саме звернення по допомогу – це перший і важливий крок  до  припинення  насильства.

      Отже, якщо ви стали  жертвою або свідком вчинення домашнього насильства , необхідно протягом однієї доби повідомити відділ поліції Головного управління Національної поліції в Вінницькій  області ( тел.102) або відділ  у справах дітей виконавчого комітету  Шаргородської міської ради тел.(2-18-46).

Відділ у справах дітей міської ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора