Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як вберегтися від захворювань, пов’язаних із вживанням питної води

Дата: 05.04.2021 09:23
Кількість переглядів: 491

Фахівцями Шаргородського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області здійснюється контроль за якістю питної води громадських криниць.

Не секрет, що за останнє десятиріччя якість води в криницях значно погіршилась. Щільність забудови, недотримання відстаней від надвірних вбиралень, вигрібних ям, місць утримання худоби; просочування у воду колодязів грунтових вод, забрудених стічними водами після прання білизни; надмірне використання добрив та отрутохімікатів на присадибних ділянках; значне зменшення опадів за останні роки – все це негативно вплинуло на стан верхніх підземних водоносних горизонтів.

У 2020 році, за даними Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, було досліджено 60 проб води з громадських криниць району на мікробіологічні показники, з яких нестандартними за  наявністю загальних коліформ та вмісту кишкової палички виявились 30, що склало 50%, а у 2019 році – 87%. На санітарно-хімічні показники досліджено 60 проб, з яких у 37 виявлена невідповідність по вмісту нітратів та загальній жорсткості, що склало 62%, у 2019 році – 84%. Як бачимо, відмічається покращення якості води в криницях, у порівнянні з 2019 роком, але рівень мікробного та хімічного забруднення водоносного горизонту залишається високим.

В зв’язку з невідповідністю якості питної води в децентралізованих джерелах водопостачання, протягом 2020 року на адресу виконавчих комітетів сільських рад направлено 12 інформаційних листів щодо необхідності проведення очистки та дезінфекції криниць, питна вода яких не відповідає вимогам безпечності та якості.  

В зв’язку із наявністю в питній воді понаднормового вмісту нітратів, в листах вказано про необхідність попередження водокористувачів щодо заборони вживання питної води до приведення показників до вимог нормативних значень, в т.ч. недопущення використання води для приготування дитячого харчування  дітям  віком до 3-х років. Питна вода, яка не відповідає гігієнічно-обгрунтованим нормативним показникам, негативно впливає на організм людини.

Підвищена жорсткість згубно впливає на серцево-судинну систему та роботу кишківника, адже тверда вода активно взаємодіє із тваринними білками і осідає на його стінках, таким чином моторика погіршується і відбувається накопичення солей. З’являються проблеми опорно-рухового апарату, погіршується робота жовчних проток, може розвинутись сечокам’яна хвороба.

Наявність у воді бактерій групи кишкової палички може викликати гастроентероколіт.

Для того, щоб  убезпечити себе від цих захворювань, рекомендуємо:

  • утримувати криниці в належному санітарно-технічному стані, звернути увагу на наявність герметичної (без тріщин) відмостки, накриття, дашку, підставки для відра;
  • використовувати питну воду з криниць лише після отримання інформації щодо її відповідності діючим санітарним нормам на підставі проведених лабораторних досліджень;
  • не використовувати для питних потреб воду з криниць, поблизу яких є джерела забруднення – вигрібні ями, надвірні туалети, гноєсховища тощо;
  • не допускати миття транспорту та вигул тварин (птиці) поблизу криниці;
  • у разі необхідності будівництва вигрібної ями чи надвірного туалету, необхідно відступити на максимально можливу відстань від криниці (не забудьте узгодити місце розташування вигрібу із мешканцями сусіднього домоволодіння, у разі відсутності можливості дотримання нормативної відстані до їх будинку 20м);
  • забезпечити водонепроникність стінок та дна вигрібу;
  • для питних потреб вживати лише кип’ячену воду;
  • у побуті використовувати фільтри для очистки води, як з централізованої мережі, так і з децентралізованих джерел водопостачання, адже вони значно покращують якість води.

Дотримання таких простих порад допоможе вам та вашим рідним уникнути захворювань, пов’язаних із вживанням питної води!

         Шаргородське управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора