Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Тільки спільними зусиллями ми перетворимо Шаргородщину на мальовниче і комфортне для проживання місце!

Дата: 26.04.2021 11:05
Кількість переглядів: 513

Проблема  сміття дуже гостро стоїть зараз у нашій Шаргородській  громаді, в країні та загалом в цілому світі.

У кожному домі утворюється величезна купа непотрібних матеріалів та виробів, починаючи з порожніх пляшок, харчових відходів, закінчуючи битим посудом, зношеним одягом та зламаною побутовою технікою. Кожного дня ми змушені стикатися з відходами: вдома, на роботі, на вулиці. Промислові та побутові відходи створюють безліч проблем як для людей, так і для навколишнього середовища.

Звичайно, деякі люди не надають великого значення проблемі сміття, оскільки не розуміють, якої шкоди, крім неприємного запаху, він може нанести. Насправді ж, ситуація критична. У складі відходів можуть перебувати отруйні леткі речовини, хімічні сполуки, важкі метали, які разом з опадами можуть потрапляти у водойми через ґрунтові води, через спалювання виділяти небезпечні важкі метали.

На сьогоднішній день саме стихійні сміттєзвалища є великою проблемою не тільки для громади, а й країни в цілому, та нажаль  кількість їх щороку зростає. Стихійні сміттєзвалища є одними із основних джерел забруднення навколишнього середовища. Багато сміття викидаються на узбіччя доріг та лісів. Навколишні посадки і ліси обросли несанкціонованими звалищами.

Найбільше лихо для природи – це залишені пляшки, пакети, одноразовий посуд, які самі по собі можуть розкладатися сторіччями. Екологи б’ють на сполох: Україна практично погрузла в смітті. Засмічені лісові масиви та захаращені вулиці вже стали, швидше, правилом, аніж виключенням. Сморід і бруд від стихійних сміттєзвалищ шкодить здоров’ю людей та нищить екологію.

Та головний парадокс у тому, що чималу лепту до цієї «брудної справи» вносимо ми самі! Як-то кажуть, держава починається з її громадян… Тож, якщо ви колись стикалися з ремонтом, то неодмінно маєте знати, що під час нього та по завершенню залишається купа будівельного сміття. Якщо ви сумлінно ставитесь до комфорту оточуючих, шукаючи, куди ж вивезти сміття, то у великої кількості громадян абсолютно відсутнє це почуття й вони просто вивозять хто куди забажає.

Завжди приємно споглядати доглянуті вулиці, прибрані узбіччя, порядок біля кожного будинку, чистий ліс. Очевидно – поки кожен не почне із себе, свого будинку та міста, ми і надалі будемо грузнути в нескінченних купах сміття.

Тому, для того, щоб це стало системою – кожен житель повинен потурбуватись про благо свого улюбленого міста і себе зокрема. А для цього потрібно зовсім небагато – не кидати сміття на вулицях, по узбіччях, в лісі. І тому, щоб це не було великою проблемою і місце, в якому ви живете, було кращим, потрібно дбати про рідну землю та дотримуватись правил благоустрою. Лише таким чином ми забезпечимо чистоту і порядок у громаді.

Кожен житель Шаргородщини зможе зробити свій внесок у спільну благородну справу, оскільки всі ми  патріоти своєї маленької батьківщини і чистота нашої громади, міста і сіл, площ і вулиць, парків і скверів, дворів і будинків передусім залежить від усіх нас.

Звертаємось до всіх жителів приватного сектору і  багатоквартирних будинків, колективів  підприємств,  організацій, установ  всіх  форм  власності,  громадські  організації  із закликом взяти найактивнішу участь у санітарному прибиранні вулиць, скверів та парків, прибудинкових територій, під’їздів будинків, долучитися до висадки квітників та ін.

Тільки  спільними зусиллями ми перетворимо Шаргородщину на мальовниче і комфортне для проживання місце!

Будемо ж дбайливими господарями – та за доброю українською традицією з приходом весни наведемо лад у нашому спільному домі. Тож об’єднання зусиль всіх небайдужих шаргородців  на благо рідного міста та села – має стати чудовим прикладом любові і шани до свого рідного краю.

Нагадаємо, що інспекторами з благоустрою Шаргорородського КП «Комунсервіс»  проводяться рейд-перевірки щодо дотримання «Правил благоустрою населених пунктів  на території Шаргородської територіальної громади» та у разі виявлення фактів видалення відходів у несанкціоновані місця  або створення на прибудинкових та інших територіях громади стихійних звалищ відходів (твердих та рідких господарсько-побутових), винну особу буде притягнуто до відповідальності, передбачену Кодексом України про адміністративні правопорушення за статтею 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» – тягнуть за собою накладення штрафу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора