Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В Шаргородській територіальній громаді розпочато акцію-маршрут пам’яті «Слідами Перемоги»

Дата: 06.05.2021 19:57
Кількість переглядів: 848

Ніхто не забутий.
На полі ніхто не згорів:
Солдатські портрети
На вишитих крилах пливуть…

І доки є пам’ять в людей,
І живуть матері,
Допоти й сини, що спіткнулись об кулі,
Живі!

День пам’яті та примирення, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні для всіх – особливі дні. Подвиг, здійсненний нашими дідами і прадідами, настільки великий, що його масштабність із часом стає лише яскравішою і помітнішою.

З нагоди відзначення на Шаргородщині  Дня  пам’яті та примирення, Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні цьогоріч розпочато проведення масштабної акції-маршруту пам’яті «Слідами Перемоги» в населених пунктах, що увійшли до Шаргородської територіальної громади за участю делегації міської ради та новоствореного муніципального духового оркестру, ініціатором якого виступив міський голова Володимир Барецький.

Перший етап маршруту пам’яті розпочався у селах Пасинки, Копистирин, Носиківка, Андріївка, Козлівка, Гибалівка, Дерев'янки. Урочистою колоною з прапороносцем, гірляндою Слави, корзинами квітів учасники мітингу пройшли селами до Пам’ятників загиблим воїнам.

Легендарний твір  «Степом, степом…» у виконанні муніципального духового оркестру звучав по особливому журливо: з глибокою пошаною до загиблих відбулося покладання квітів до пам’ятників. В урочистостях також взяли участь ветерани, учасники АТО, настоятелі місцевих храмів, керівники агроформувань, вчителі та вихованці навчальних закладів, жителі сіл.

Під час проведення урочистостей в населених пунктах вступне слово було надано Шаргородському міському голові Володимиру Барецькому, який зауважив, що «…У нас є кого шанувати: і тих, хто загинув в роки Другої світової війни, і  воїнів-афганців, і учасників АТО, і тих, хто сьогодні бореться з пандемією...». Володимир Іванович побажав усім жителям громади насамперед миру, здоров’я, добра та благополуччя.

Почесними грамотами міської ради за внесок в розвиток культури і духовності Шаргородської громади були відзначені  керівники агроформувань: Василь Зацерковний, Тетяна Кокиза, Йосип Заволович, Микола Сосна.

Всіх загиблих в роки війни вшанували хвилиною мовчання.

В Пасинках учениця місцевої школи Ярослава Мудра виконала чуттєву композицію «Дитина з Богом», дитячий ансамбль учнів 5-7 класів піснею закликав «Хай буде мир на Україні», а також виступив директор школи Олег Гуменюк. Завершився захід панахидою про вбитих під час війни, яку провів настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці о. Михаїл.

Театралізована композиція за участю учнів Копистиринської школи навіяла присутнім спогади про тяжкі воєнні часи; пісню «Це моя земля» виконали Владислава Куляк та Катерина Молдован; до слова запрошувався директор місцевої школи Анатолій Бевз, настоятель о. Михаїл, сольний номер «Перемога» прозвучав у виконанні Катерини Молдован.

Жителі села Носиківка були зачаровані звучанням пісні  «А мати жде» у чуттєвому виконанні Юлії Стахової та Анастасії Свитко. Директор ТОВ «Курланд» Володимир Романенко та голова первинної ветеранської організації учасників АТО Неля Гнатишена  також були запрошені до вітального слова.   Ілона Роздорожна  і Валерія Грандчак читали тематичні вірші. Завершила захід Анастасія Свитко  піснею «Перемога».

Літературно-музична композиція «Свіча Пам’яті» нагадала жителям села Андріївки про необхідність пам’ятати про Героїв, які здобули мир ціною власного життя. Віка Файдунець та Світлана Мартинюк  виконали твір «Моя земля». Особливістю заходу стало покладання корзини з квітами в парк «Пам'ять» та пілоту, який загинув під час Другої світової війни. «Україна - це ти» - виконала Яна Баран.

Найважливішим завданням нам, нащадкам славних визволителів, як сказав настоятель храму в селі  Козлівка о.Петро є: «…Не зруйнувати плодів їхнього (воїнів) подвигу…». Ірина Блазина у віршованій формі розповіла, як  «Війна залишає сліди…», Максим Лисенко продекламував вірш «Схилися над могилами солдатів», учениці місцевої школи Діана і Таміла Пацьора виконали пісенні твори «Над землею тумани» і «9 травня». Також була запрошена до слова директор ТОВ «Хлібороб» Тетяна Кокиза.

В селі Гибалівка ансамбль народної пісні  «Горлиця» виконав авторську пісню «Танюша» (інтерпретація відомої військової пісні «Катюша» на українській мові). Учні Гибалівської  школи Коломієць Владислав зачитав вірш «Війна….», а Андрій Хом’як «Лист зі сходу». З гордістю діти подякували місцевому ветерану Петру Мефодійовичу Андрійцю, зазначивши, що на сьогодні він є живою історією рідного села. Ведучі заходу також поіменно подякували односельчанам – учасникам АТО. Молитву за загиблими Героями війни здійснив настоятель храму Іоана Предтечі о. Василій.

В селі Дерев’янки народний ансамбль української пісні «Горлиця» з особливим трепетом виконав пісню «А мати ходить на курган». До учасників заходу звернулися директор школи Володимир Федоришин та настоятель храму Іоана Предтечі о. Василій. Учні 4 класу місцевої школи виконали композицію у прозі «Намалюю сонечко», а Тетяна Жмурко і Каріна Чорна заспівали пісню «Мир над Україною».

Хочеться відзначити те незабутнє враження, яке залишили по собі музичні твори у виконанні муніципального духового оркестру в ході проведення маршруту пам’яті.

Жителі населених пунктів Шаргородської територіальної громади щиримо оплесками та посмішками дякували учасникам та організаторам акції-маршруту «Слідами Перемоги» за чудово проведені заходи.

 

Акція-маршрут Пам'яті "Слідами Перемоги"  продовжується. Запрошуємо усіх бажаючих долучитись до урочистих заходів. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора