Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У селах Конатківці, Івашківці, Руданське, Калинівка, Плебанівка та Перепільчинці відбулись урочистості з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Дата: 07.05.2021 22:00
Кількість переглядів: 705

Пам’ять серця…
Пам’ять сивини…
Пам’ять тих, що
Не прийшли з війни,
Пам’ять – наче квіти на броні…
Мирне сонце усміхається мені.

Ці травневі дні викликають відчуття безмежної гордості за наш народ та водночас уособлюють героїзм і вічну скорботу за мільйонами нерозквітлих українських доль, нездійснених мрій і задумів. Ми у вічному боргу перед тими, хто в жорстокій битві отримав Славетну Перемогу, хто у післявоєнні роки відбудовував зруйновану країну.

Сьогодні, 7 травня 2021 року, делегація представників Шаргородської міської ради, представники  духовенства, учасники АТО,  меценати, учні та вчителі місцевих шкіл,  жителі сіл традиційно зустрілися біля пам’ятника загиблим воїнам. До урочистостей також приєдналися голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий та голова Жмеринської районної ради Анатолій Бешлей.

Урочистості розпочались у селі  Конатківці: урочисте покладання гірлянди Слави та літературно-музична імпровізація  «Пам'ять вічно жива…», під час якої дивовижним чином перепліталися слова ведучих і виступаючих «Маки червоні» та «Я тебе ненавиджу, війна!» , «Заспіваймо пісню за Україну»  - лунав чудовий спів учнів школи і жіночого ансамблю «Весна».  Директор школи Неля Федишена нагадала присутнім про те,  які тривоги і нещастя принесла людству  війна.

В Івашківцях учні місцевої школи Олександр Дерев’янко, Каміла Мельник, Роман Шпак зачитали оригінальне привітання учасникам мітингу, житель села Юрій Ліпецький та настоятель місцевого храму ієрей Олег були запрошені до слова.  Народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Берегиня» під керівництвом Вікторії Шевчук виконав пісню «Там, де були бої».  Пісня дуету у  складі Людмили Моцної та Надії Люльчак  залунала над селом : «Перемога!».

Святково і урочисто сьогодні в Руданському. Біля пам’ятника загиблим воїнам звучить «Я ненавиджу війну» у виконанні Дениса Гончарука. Настоятель храму отець Володимир та директор школи Лариса Палій своєю промовою вшанували пам'ять Героїв великої війни. Учениця місцевої школи Яна Богачук заспівала пісню «Перемога!».

В Калинівці Оксана Волянська закликала піснею – «Не заробляйте , хлопці, на війні!». Настоятель Свято – Успенського храму села о. Володимир підкреслив, що пам'ять про подвиг нашого народу має жити вічно.

У виконанні учня школи с. Плебанівка Олександра Новіцького прозвучала пісня «Спасибі вам, фронтовики», а директор будинку культури Оксана Мокра заспівала тужливий пісенний твір «Журавлі». Також, до слова про нинішніх захисників України, які стали гідними спадкоємцями воїнів – визволителів було запрошено воїна АТО Миколу Юзвака. Настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці Отець Петро у своїй промові наголосив про те, що немає більшого подвигу, як віддати своє життя за країну, село, дітей, друзів. Родзинкою урочистого мітингу в селі стало вручення місцевому краєзнавцю Анатолію Нагребецькому  Диплому про встановлення нового рекорду України в категорії «Видавництво». Адже Анатолій Никифорович написав унікально велику кількість книг про рідний край!

В  Перепільченцях дощ змусив учасників заходу продовжити проведення  урочистостей в місцевому будинку культури. До слова щодо вшанування героїв, які мужньо відстояли право жити вільно на рідній землі були запрошені дочка ветерана Другої світової війни Тетяна Паляниця і  голова місцевої ради ветеранів Тетяна Пасічник. Учні місцевої школи Максим Красінський, Анюта Кучер та Наташа Гринь виконали пісню «Над землею тумани», а у виконанні  Даші Гринь та Анюти Цибрій пролунала пісня – заклик «Повертайся живим». Найбільше вразив присутніх сімейний дует учасників бойових дій АТО Альона і Леонід Перебейніс, які взяли участь в урочистостях. В кінці заходу відбулося урочисте покладання квітів до підніжжя місцевого пам’ятника воїнам-односельчанам.

 

Святково і урочисто сьогодні в селах Шаргородської  територіальної  громади. І так незвично чути в рідному селі звуки оркестру! Твори муніципального духового оркестру «Степом, степом», «Гімн України» , «Марш» та інші зачарували слухачів і створили урочисту атмосферу. З  рук  Шаргородського міського голови Володимира Барецького Почесні грамоти отримали всі меценати, що долучилися до розвитку культури і духовності нашої громади: Михайло Рудик, Ніна Шмігленко, Василь Пастушенко, Олександр Качуринець, Антон Майданюк, Андрій Майданюк, Анатолій Маслянко, Леонтій Славінський, Петро Соколовий.

Шаргородський міський голова Володимир Барецький побажав  усім присутнім  та  глядачам он-лайн трансляцій здоров’я, мирного неба і наголосив: «Наше завдання жити так, щоб не було війни і трагедій, пам’ятаючи основну заповідь  - любити свого ближнього».

Звуки метронома в серці кожного учасника мітингу відізвалися ехом спомину про тих, хто  в роки війни віддав своє життя за майбутнє рідної країни.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора