Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Привітали зі святом Шаргородський музей образотворчого мистецтва

Дата: 18.05.2021 16:50
Кількість переглядів: 359

Там, за вікном нуртує сьогодення,
А тут, де тиша ніби вкопана стоїть,
По-своєму святкові і буденні
«Законсервовані» миттєвості століть.
Щоб ми могли своє вчорашнє знати.
Мов книгу знань, щоб погортали час,
Довірливо очима експонатів
Минуле наше дивиться на нас.

Сьогодні вся світова спільнота відзначає Міжнародний день музеїв. Цей день є приводом для підвищення обізнаності про те, наскільки музеї є важливими у розвитку суспільства.

Музеї є центром спільноти та невід'ємною частиною глобальної мережі, яка зберігає та продукує знання про наше минуле, аби ми могли знайти відповіді на питання чому? як?... Музеї – це концентрат спогадів, життів, моментів, поглядів, знань та випадковостей, які супроводжують наше життя.

Вперше Міжнародний день музеїв відсвяткували в усьому світі 1977 року. З того часу його щорічно відзначають 18 травня. У 1992 році було вирішено визначати щороку нову тематику. З кожним роком подія набувала більшої популярності. У 2007 році, у 30-річчя з першого святкування, у Міжнародному дні музеїв взяли участь 70 країн, у У 2015-му — понад 35 тисяч музеїв 145 країн світу.
Понад сорок років цю традицію підтримує близько півтори сотні країн.

За словами Жака Перо, президента ICOM: «Музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій ».

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

Для України День музеїв виходить далеко за межі професійного свята. Цей день має, без перебільшення, загальнонаціональну вагу. Адже здатність зберігати і примножувати свою культурну спадщину свідчить про зрілість і розвиненість будь-якої нації.

Сьогодні Шаргородський музей образотворчого мистецтва прийшли привітати колектив КУ Територіального центру та члени клубу активного довголіття «Калинове намисто» - директор Людмила Каспрук. Працівники музею провели оглядову екскурсію, в ході якої ознайомили відвідувачів з історією створення музею, новими експонатами, тощо. Проте зустріч виявилася напрочуд по-родинному теплою, адже гості прийшли не з пустими руками - а з щирими вітаннями, квітами, подарунками і запашним короваєм!  Приємна розмова, чаювання, смаколики та незабутнє спілкування стали вже традиційними атрибутами цьогорічних іменин.

Адже це чудова нагода підтримати музеї, зустрітись серед оновлених експозицій і виставок, натхненно провести час для себе та подискутувати про майбутнє музею, а також про плани клубу «Калинове намисто». Всі заходи відбуватимуться із дотриманням карантинних вимог.

Відділ культури і туризму міської ради

КУ Територіальний центр соціального обслуговування

(надання соціальних послуг) міської ради

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора