Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шаргородська територіальна громада відзначає День вишиванки

Дата: 20.05.2021 19:26
Кількість переглядів: 543

Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. 

Сьогодні, у третій четвер травня, українці вже традиційно святкують День вишиванки. Це свято не є офіційним, але відзначають його не тільки в Україні, але й за її межами — українці та всі прихильні до нас та до нашої культури люди. Українська вишиванка, нарівні з українською писанкою є одним із яскравих символів української культури. До того ж, одягаючи вишиту сорочку, демонструєш не тільки її красу й унікальність, але й засвідчуєш свою приналежність до віковічної української культурної традиції.

Третій четвер травня обраний не випадково. Засновники акції наполягають на тому, аби День вишиванки припадав саме на будень, а не на вихідний, наголошуючи, що вишиванка — органічна складова життя та культури українців.

І сьогодні наша Шаргородщина  відзначає День вишиванки. Майже кожен мешканець громади одягнув вишиванку, тим самим засвідчуючи – «Я – українець!».

В рамках відзначення 15 - ої річниці  Всесвітнього дня вишиванки в місті Шаргороді було проведено масштабне святкування, яке розпочалося марш –парадом  у вишиванках. Керівництво громади, колективи установ, учні місцевих шкіл, громадськість урочистою ходою пройшли до центральної площі міста під супровід ансамблю народних інструментів. Дует в складі Дениса та Інни Главацьких гостинно зустріли учасників ходи піснею «Добрий день вам, добрі люди!»

Міський голова Володимир Барецький, під час свого виступу, наголосив на унікальності нашої української вишиванки, на її високу популярність у світі та зауважив, що на майбутнє масштаб святкування буде розширено.

Гості свята - голова Жмеринської районної ради Анатолій Бешлей, заступник голови Жмеринської райдержадміністрації Вадим Соляник, провідний методист  обласного Центру народної творчості  Жанна Дмитренко та голова молодіжної ради при міському голові  Анна Колесник були запрошені до вітального слова.

Родзинкою свята було відзначення переможців конкурсу «Родинне фото у вишиванці», які отримали з рук Володимира Барецького подарунки і грамоти за проявлену креативність, фантазію та збереження споконвічних народних традицій.

Соліст Шаргородського Центру культури і дозвілля Володимир Солодун виконав пісню «Вишиванка», вокальний квартет будинку культури с. Перепільчинці  - «Вишивала дівчина», баяністи акордеоністи Шаргородської школи мистецтв імені Миколи Леонтовича (кер. Галина Іванишена) заграли інструментальну композицію «Українські візерунки».

Присутніх на святі вразив своїм виконанням відомої пісні «Два кольори» учень Шаргородської школи мистецтв Ілля Трачук.

Справжньою окрасою свята стали численні виставки сучасних та стародавніх вишиванок, організовані працівниками Шаргородського музею образотворчого мистецтва, будинку дитячої та юнацької творчості, інклюзивно-ресурсного центру, самобутніми майстрами народної вишивки нашої громади. Всі майстри української вишивки були відзначені міським головою подяками та сувенірами. Мешканці міста змогли також скористатися локаціями для фотографування  і зробити пам’ятне фото зі свята української вишивки.

Ансамбль сопілкарів «Дударик» (керівник Сергій Мельник) та ансамбль духових інструментів (керівник Олексій Браславець) Шаргородської школи мистецтв своїм виступом підкреслили автентичність свята.

Народний аматорський колектив «Горлиця» (керівник Тамара Мельник) жартівливою піснею  «запалив» публіку.

Завершила свято солістка Шаргородського центру культури і дозвілля Наталя Домбровська, побажавши піснею присутнім здоров’я та щастя у родинах.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора