Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил благоустрою і санітарної очистки територій, проводьте боротьбу з бур’янами

Дата: 25.05.2021 12:59
Кількість переглядів: 1471

Щороку ми ведемо роботу по скошуванню трави та проводимо  боротьбу з бур’янами на своїх присадибних земельних ділянках.  Деякі з бур’янів являються карантинними. Самі поширені карантинні рослини на території громади – це амброзія полинолиста,  яка легко спричиняє алергійні захворювання у людей, кускута та повитиця, якою можуть отруїтися тварини.

Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту» зобов’язує утримувати земельні ділянки та прилеглі території в належному санітарному стані не тільки підприємства, установи, організації але й всіх громадян.

Відповідно до «Правил благоустрою м. Шаргорода і сільських населених пунктів Шаргородської міської ради» затверджених  рішенням шостої сесії восьмого скликання міської ради № 56  від 16.02.2021 року, а саме пункту 9.12.5. На приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі зобов’язані  проводити обкошування трави та бур’янів.

Нагадаємо порушення даних правил тягне за собою адміністративне  покарання, передбачене  статтями 152, 153,154 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Враховуючи непросту ситуацію, що склалась наразі в населених пунктах громади (після дощів на вулицях сіл та міста, біля присадибних ділянок, а інколи і на самих ділянках забуяли  бур’яни серед яких не мало карантинних),  необхідно нагадати деякі  правила благоустрою.

В першу чергу, мешканці приватного сектору зобов’язані утримувати територію навколо свого будинку у належному стані, систематично і своєчасно  скошувати  траву, бур’яни  на прилеглій та закріпленій території, а також на території прилеглій до їх ділянок.

Також  наявність біля двору будматеріалів, піску, гравію чи дров вважається порушенням правил благоустрою. 

Правила не тільки спрямовують зусилля всіх мешканців населених пунктів міської ради на створення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля, а й регулюють права та обов’язки учасників правовідносин у галузі благоустрою. Саме про обов’язки, а точніше про значне підвищення відповідальності за невиконання цих обов’язків, змушені проінформувати мешканців населених пунктів. За порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій  населених пунктів (ст. 152 КУпАП) передбачений штраф для громадян у  розмірі від 340 грн. до 1360 грн.

Отже, кожному варто добре подумати, чи дотримуватися чистоти та порядку в місті і селі, чи сплачувати великі штрафи. До того ж сплата штрафу не звільнить фізичну особу від виконання робіт з ліквідації проявів та наслідків порушення.

Міська  рада не ставить за мету отримати побільше коштів від сплати штрафів громадянами, тому спочатку все-таки виносить попередження про наведення порядку біля своїх присадибних ділянок та сподівається на розуміння жителів про небезпечність карантинних рослин для здоров’я людини.

Прикро, але з кожним роком збільшується кількість людей, які страждають на алергію, особливо це стосується дітей.

Тож давайте не будемо байдужими до існуючої проблеми і докладемо всіх зусиль для знищення небезпечних рослин біля житлових будинків, присадибних ділянок, покинутих садиб. Давайте прикладемо всі зусилля, щоб наша громада процвітала.

Управління містобудування, архітектури, ЖКГ,

екології та комунальної власності міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора