Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Варто знати. Ставок в оренду.

Дата: 04.06.2021 08:20
Кількість переглядів: 7799

Управління містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, екології та комунальної власності міської ради інформує, що ставок в оренду можна взяли лише за умови належного документального оформлення.  Насамперед необхідно, відповідно до чинного законодавства зареєструвати  спілку рибалок. Далі – звернення до місцевої влади щодо оренди. Ефективнішим є, коли надається в оренду  водойма, водоохоронні захисні смуги та гідротехнічні споруди  з метою збереження цілісності  майнового комплексу і це є правильно.

Нагадаємо, що передача в оренду земельних ділянок та водних об’єктів, що перебувають у  комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів (аукціону). Тож попередньо  потрібно ознайомитися з відповідною публікацією в офіційних друкованих засобах масової інформації з приводу самого аукціону та переліку лотів (ділянок, ставків), що виставляються на аукціон. Спроби обійти цю процедуру, коли вона є обов’язковою, може закінчитися вилученням незаконно орендованого водного об’єкта в судовому порядку. При цьому слід мати на увазі, що українське законодавство передбачає можливість проведення аукціону щодо оренди водойм місцевого значення й за участі лише одного учасника.                     

Є випадки, коли аукціон не потрібно проводити?

Без аукціону ставок та земельна ділянка  надаються в оренду для ведення особистого селянського господарства, або коли людина вже має спеціальний дозвіл чи ліцензію, або є фермером,  тобто   коли громадянин вже має дозвіл та ліцензію, наприклад, на розведення риби. Отже, ставок йому мають надати в оренду без аукціону. У такому випадку юридична або фізична особа звертається із заявою до органів місцевого самоврядування (якщо ставок знаходиться в межах населеного пункту) з проханням погодити надання в оренду ставка. Основою для договору оренди є документація із землеустрою. Якщо не була сформована ділянка під водоохоронними смугами, то розробляється проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки. До договору оренди має прикладатися кадастровий план ділянки. Проект пройде погодження в комісії із землеустрою, і тоді міська  рада  приймає рішення про надання в оренду земельної ділянки. Далі укладається договір оренди, передбачений заявою.     
          Договір оренди підписує орендар та відповідний орган виконавчої влади чи місцевого самоврядування. Відтак, договір оренди реєструють у територіальному органі Держземагентства — міському або районному управлінні земельних ресурсів.
          Отже, в пакеті орендаря водойми, окрім договору оренди, має бути:

 - кадастровий план земельної ділянки;

 - розпорядження голови райдержадміністрації або рішення  міської ради  про надання в оренду водного об’єкта;

- акт винесення меж водного об’єкта та земельної ділянки в натуру;

- акт прийому-передачі водного об’єкта в оренду;

 -паспорт водного об’єкта (ставка).
          Умови договору оренди мають бути оприлюднені. Відповідно до українського законодавства, рішення органів місцевого самоврядування, що стосуються обмеження прав громадян, повинні бути публічними, тобто опубліковані в пресі, на веб-сайті та вивішені  в доступному для жителів міста місці.

Управління містобудування, архітектури,

житлово-комунального господарства,

екології та комунальної власності міської ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора