Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Запорука розквіту громади – робочі місця, інвестиції, податки

Дата: 10.06.2021 13:16
Кількість переглядів: 542

Питання податків є актуальним не тільки у нашій громаді та державі, а й в усьому світі. І коли вони змінюються в ту чи іншу сторону, завжди виникає суспільний інтерес.

Шаргородщина не є виключенням. Хоча теперішня міська рада пішла в даному питання, як ніколи, демократичним шляхом.

Податки - категорія історична. Від котрої пори існують світ і сонце, вони є і будуть. Бо суспільство не може функціонувати без податків. Їх сплачує увесь цивілізований світ. Вони відіграють надважливу роль і виконують декілька  функцій. Наприклад, фіскальну – що означає «потрібно сплачувати», регулюючу – « у багатих забрати, а бідним дати», соціальну– за їх рахунок утримуються пенсіонери, ветерани, вдови, багатодітні, учасники бойових дій та інші найбільш вразливі верстви населення.

Жодна країна світу,  як таких своїх (власних) коштів не має. Податки –одна з найважливіших статей бюджету будь-якої держави і якщо їх ніхто не буде сплачувати, держава просто перестане існувати.

Наша Шаргородщина – це теж така собі держава в мініатюрі і ми теж не можемо обійтись без податків.

Та, оскільки, з цього питання виникли різноманітні чутки та непорозуміння, я б хотів зупинитись на головних моментах.

Податок на нерухомість

Даний податок в Україні введено Законом України і сплачується починаючи з 2012 року. Закон передбачає, що ставки податку на нерухоме майно встановлюються місцевими органами влади, але не можуть перевищувати 1,5% від мінімальної заробітної плати за кожен метр квадратний нерухомості. Згідно чинного законодавства, не обкладається податком житловий будинок до 120 метрів квадратних та квартира до 60 метрів квадратних. Тобто, обкладаються лише ті метри квадратні, які більше 120 та 60.    

          Приклад: якщо житловий будинок має 128м.кв., то податок буде нараховуватися лише за 8м.кв. Аналогічно і по квартирах.

Хочу зауважити, що цей податок, за рішенням місцевої влади, нараховується лише на житлові будівлі (будинки та квартири). Господарські прибудови, паркани, гаражі, клуні, та інші нежитлові приміщення податком не обкладаються.

Тепер давайте розглянемо ставки податку.  Повернемось в не таке вже далеке минуле. Рішенням сесії Шаргородської міської ради №137 від 13.01.2012 року були встановлені ставки податку у розмірі від 0,5 до 2,7%. Такі ж ставки були затверджені і на 2013 рік і діяли вони до 2017 року. 11 квітня 2017 року рішенням №145 ставки податку зменшуються до 0,1%, тобто від 4-х до 27-ми раз. Практично цей вид податку на теренах Шаргородщини зводиться до нуля.

Яка причина цьому, можуть розповісти депутати того скликання. Деякі депутати, які приймали участь у нівелюванні цього податку, є в складі сьогоднішньої ради.

Цим самим рішенням тодішні депутати практично позбавили місцевий бюджет цього виду доходів, а звідти і розвиток територіальної громади. Крім того, суб’єкти підприємницької діяльності, які мають значні площі нерухомості, практично не сплачують того податку.

Які ж ставки запропоновані на сьогодні?

Будівлі: для юридичних осіб – 0,5, для фізичних осіб – 0,4 від мінімальної заробітної плати. Тобто 30 та 24 грн. за 1 м.кв.

 Приклад: Якщо будинок має 128 м.кв. то громадянину нараховується податок за 8 м. кв. по 24 грн.. Сума податку складає 192 грн. на рік, починаючи з 2022 року.

Якщо квартира має більше 60 м.кв., то за кожен квадратний метр більшої площі громадянин сплачуватиме аналогічно.

Шаргородська міська рада прийме рішення, що громадяни, які мають статус пільгової категорії, а саме: учасники бойових дій і учасники війни та їхні сім’ї, чорнобильці, особи, в яких розмір середньомісячного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяці не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу,  особи з інвалідністю 1, 2 групи, пенсіонери, багатодітні сім’ї  тощо даним податком не обкладатимуться.

 Податок на об’єкти нерухомості суб’єктів підприємницької діяльності  

Даний податок на нерухомість для фізичних та юридичних осіб на будівлі нараховується лише на те майно, яке зареєстровано, тобто має юридичний статус в державному реєстрі власників майна.

Хочу підкреслити, що рада прийняла рішення щодо зонування території для даного виду податку. Адже не можна оцінювати ступінь інвестиційної, комерційної, ділової, бізнесової привабливості суб’єктів підприємницької діяльності для с. Лозової чи с. Перепільчинець порівняно з Шаргородом. СПД (суб’єкти підприємницької діяльності) знаходяться в різних умовах та, відповідно, в різних зонах ведення бізнесу.

Метод поділу бізнесу на зони запроваджена в більшості містах. Коли подивитись на таблицю в розрізі територіальних громад, де стоять цифри (0,5-1,5,) це означає поділ на зони оподаткування.

Подібну практику робоча група пропонує застосувати і в Шаргородській територіальній громаді.

До третьої зони відносяться всі села нашої громади і запропоновано ставки податку на будівлі торгівлі 0,5% від мінімальної заробітної плати, тобто 30 грн. за 1 м.кв..

До другої зони відносяться всі вулиці міста Шаргорода, крім тих, що увійшли до 1 зони. Запропонована ставка податку за 1 м.кв. – 1%, тобто 60 грн.

До першої зони запропоновано вулиці: Героїв Майдану, Лесі України та В.Чорновола, Ставка податку 1,5%, або 90 грн. за 1 м.кв..

Приводимо приклад розрахунку:

Якщо комерційна будівля 32 м.кв., а в основному вони всі малі (30-45 м.кв.), то податок складатиме у сільській місцевості: 32х30 = 960 грн. на рік. Якщо дана будівля знаходиться в місті Шаргороді та віднесена до другої зони, то податок складатиме: 32х60 = 1920 грн. на рік. А якщо та ж сама будівля знаходиться в першій зоні, то даний податок складатиме: 32х90=2880 грн. на рік, або 240 грн. на місяць.

Для тих СПД, хто володіє значно більшими площами, даний податок, звичайно, буде вищий.  

Хочу зауважити, що ставки даного податку після затвердження міською радою, вступить у законну силу та даний податок буде нараховуватися та сплачуватися помісячно з 1 січня 2022 року, якщо дана будівля зареєстрована в державному реєстрі речових прав.  

Мною, міським головою, будуть внесені пропозиції до проекту рішення про затвердження ставок податків на нерухоме майно щодо врахування повного або часткового, звільнення від сплати даного податку тих суб’єктів господарської діяльності, які у зв’язку з пандемією, або з урахуванням інших економічних причин в певному періоді не здійснювали, або не здійснюють господарської діяльності.

Даним рішенням буде запропоновано склад комісії, яка буде визначати суб’єктивні причини, щодо розгляду кожного об’єкта та пропонувати рішення міській раді. До уваги будуть прийматися всі об’єктивні причини.

Податок на землю

Земельні ділянки, що належать громадянам на правах власності та знаходяться під будівлею та спорудами, а також ділянки, які перевищують норми присадибних ділянок, тобто використовуються  за цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, оподатковуються згідно вимог статті 274 Податкового Кодексу України, а саме: присадибні ділянки – не більше 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки (на сьогодні пропонується 0,1% від нормативно-грошової оцінки); для ведення ОСГ – не більше 1% від нормативно-грошової оцінки. 

Земельні ділянки, що знаходяться за межами населеного пункту (так звані городи), які передані громадянам  у тимчасове користування за договорами оренди та на які не оформлено право власності, обкладатиметься податок у розмірі 6% від вартості землі, тобто 16 грн. за одну сотку.

Пояснюю, чому так:

У колишніх наших сільських радах були прийняті різні ставки даного податку – від 2-х до 12-ти грн. Тепер це одна територіальна громада. Тому пропонуємо урівняти даний показник і застосувати ставку в 6% на всій території нашої громади. Зауважу, що в разі переходу даної земельної ділянки у власність, ставки податку будуть встановлені відповідно до закону. Хочу привернути увагу, що договори на  всі землі запасу та резервного фонду, які були передані в оренду СПД міською радою у 2021 році,  переукладені на 12% від вартості землі. Населенню міська рада передає дані землі для обробітку під 6%, тобто в два рази менше.

Шановні Шаргородці! В даній публікації висловлені не всі моменти запропонованого рішення. Продовження - в наступному номері газети.

Якщо виникнуть запитання – будь ласка, надсилайте на адресу Шаргородської міської ради. Обов’язково надам відповідь. 

 

Про ставки податку на нерухоме майно по громадах Вінницької області

Шаргородський міський голова

Володимир Барецький

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора