Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Порядок виїзду дитини за кордон

Дата: 06.07.2021 09:52
Кількість переглядів: 715

В літній період чимало родин планують відпочинок з дітьми за кордоном, тому часто виникають питання щодо необхідності оформлення дозволу батьків (чи одного з батьків) на виїзд дитини, зокрема: як бути, якщо батьки розлучені; яким є термін дії дозволу на виїзд дитини за кордон тощо.

Виїзд дитини за кордон здійснюється наступним чином:

Якщо дитина досягла 16 років, то вона має право на вільний самостійний виїзд за межі України,  тобто без офіційного дозволу та без супроводу батьків та осіб, що їх заміняють.

Якщо дитина не досягла шістнадцяти років, то вона має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за згодою обох батьків (усиновлювачів) (далі - батьки) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку.

1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску. Для отримання зазначеної згоди можна звернутися до державної нотаріальної контори чи до приватного нотаріуса. Засвідчення справжності підпису на документах належить також до повноважень консульських установ.

2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків:

- якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;

- якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;

- у разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:

свідоцтва про смерть другого з батьків;

рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;

рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

 

Покинути Україну без згоди батька (матері) на виїзд дитини за кордон можна в таких випадках:

На строк до одного місяця: 

  1. Якщо в батька/матері наявна заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці, що підтверджується довідкою, виданою органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем, про наявність заборгованості із сплати аліментів
  2. Під час пред’явлення рішення суду або органу опіки та піклування об’єднаної територіальної громади або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб

 

Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки, не має заборгованості зі сплати аліментів, звертається рекомендованим листом із повідомленням про вручення до того з батьків, з яким проживає дитина, за наданням згоди на виїзд дитини за межі України з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі в складі організованої групи дітей.

У разі ненадання тим із батьків, з яким проживає дитина, нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за кордон із зазначеною метою, у десятиденний строк з моменту повідомлення про вручення рекомендованого листа, той із батьків, хто проживає окремо від дитини та у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів, має право звернутися до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків.

Судовий порядок

За відсутності згоди одного з батьків виїзд громадянина України, який не досяг 16-річного віку, за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.

Позовна заява про надання дозволу на виїзд громадянина України, який не досяг 16-річного віку, за кордон без згоди та супроводу одного з батьків подається до суду в спрощеному позовному провадженні в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача.

 

Додатково повідомляємо Вам, що у відділі «Шаргородське бюро правової допомоги» (м. Шаргород, вул. Героїв Майдану, 252, тел. 04344-2-12-28, електронна адреса sharhorodske@legalaid.vn.ua) Ви також можете безкоштовно дізнатися повну та вичерпну інформацію стосовно інших правових питань та отримати доступ до  безкоштовної вторинної правової допомоги, у разі необхідності.

«Шаргородське бюро правової допомоги»

Томашпільського місцевого центру з надання

безоплатної вторинної правової допомоги

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора