Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Карантинний бур’ян Повитиця (Cuscuta)!

Дата: 28.07.2021 15:54
Кількість переглядів: 503

 

Повитиці (Cuscuta) – рід рослини родини березкових. Народні назви – перстенець, сплітачка, хмелинка.

На земній кулі нараховується 274 види повитиць, в Україні 14 видів.

В основному це однорічні рослини, що не мають коренів та справжніх листків.

Повитиці існують переважно за рахунок інших рослин – живителів. Повитиця – рослина паразит. Розмножується насінням та вегетативним шляхом. Паразитує на 630 видах рослин, нерідко викликаючи їх повну загибель.

Насіння зберігає схожість до 30 років. В Україні воно найбільш інтенсивно проростає у травні – червні при температурі грунту +17 – +24 С.

Проростання  повитиці відбувається  самостійно, розвиваючись  протягом 2-4 тижнів, довжини стебла може досягати 28-35 см, після цього вони гинуть, якщо біля них немає рослин-живителів.

Повитиці наносять великої шкоди в городництві, садівництві і виноградництві. Уражені рослини сильно слабнуть, призупиняються в рості і розвитку, поступово гинуть.

Багато повитиць отруйні для тварин. Крім того, повитиці часто є переносниками вірусів та інших хвороб з одних рослин на інші. У зв’язку з такою великою шкодочинністю повитиць, висівати заражений посівний матеріал забороняється.

Поширення буряну в цьому році спостерігається майже на всій території Шаргородської  територіальної  громади, на узбіччях доріг, окопах, долинах, садах, посівах багаторічних бобових трав другого і послідуючих років використання. Загальна площа по Україні, що знаходиться під карантином, становить 49 624,112 га. Поширюється бур’ян з насіннєвим матеріалом сільськогосподарських культур, засміченими відходами, транспортними засобами, талими водами, вітром. Насіння плавуче і може переноситися по річках та зрошувальних каналах.

Для знищення повитиці на необроблених  землях застосовують контактні гербіциди, дозволені відповідно з «Переліком пестицидів …», а окремі вогнища скошувати до цвітіння. Скошену масу потрібно  висушити і спалити з дотриманням всіх протипожежних правил.

Управління містобудування, архітектури, ЖКГ,

екології та комунальної власності

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора