Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Запрошуємо громадян до обговорення проектів рішень міської ради щодо оптимізації мережі закладів освіти Шаргородської територіальної громади

Дата: 26.08.2021 10:56
Кількість переглядів: 1195

Вагоме місце в житті кожної людини посідає освіта. Право кожного на освіту закріплено статтею 53 Конституції України. Більш широко зміст даного права розкривається в законах України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про повну загальну середню освіту» та в інших чинних нормативно-правових актах України.

Відповідно до вищезазначених законів органи місцевого самоврядування повинні забезпечити створення умови для здобуття освіти на рівні державних стандартів. Одним із складником права на освіту є територіальна доступність.  Територіальна доступність повної загальної середньої освіти забезпечується органами місцевого самоврядування шляхом формування та утримання мережі закладів освіти, у тому числі опорних, їхніх структурних підрозділів (філій), підвезення учнів та педагогічних працівників до закладу освіти і у зворотному напрямку тощо.

Для здійснення послідовної зміни, адаптації мережі закладів до нових вимог чинного законодавства України 28 травня 2021 року рішенням 10 сесії Шаргородської міської ради 8 скликання від 28 травня 2021 року №223 було затверджено Програми розвитку освіти Шаргородської територіальної громади на 2021-2025 роки.

Система освітніх закладів громади повинна працювати в режимі постійного розвитку та модернізації, якої вимагає Нова українська школа для забезпечення доступної якісної освіти. Згідно абзацу 2 частини 1 статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» (далі – Закон) мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та /або суспільства. На даний час, картина щодо прогнозованої кількості учнів у закладах освіти Шаргородської міської ради, що знаходяться у сільській місцевості, на наступні 2022-2023, 2023-2024 навчальні роки відображає зменшення наповненості класів учнями. Тому враховуючи відповідні показники та згідно прийнятої програми, передбачається ліквідації та пониження ступенів закладів освіти Шаргородської міської ради.

Згідно абзацу 2 частини 2 статті 32 Закону реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення. На виконання вимог даного Закону, з метою врахування думки жителів нашої громади Шаргородська міська рада інформує про пропозицію щодо проектів рішень, що будуть розглядатися на сесії Шаргородської міської ради після громадського обговорення через рік з дня опублікування. Запрошуємо кожного жителя громади долучитись до громадського обговорення відповідних проектів. Усі пропозиції та зауваження щодо проектів рішень надсилайте на офіційну електронну пошту міської ради.

Проект рішення міської ради «Про припинення діяльності юридичної особи Писарівського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів – закладу дошкільної освіти Шаргородської міської ради шляхом її ліквідації»

Проект рішення міської ради «Про реорганізацію юридичних осіб  закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Шаргородської міської ради шляхом пониження ступеня, їх перейменування та затвердження статутів в новій редакції»

Відділ освіти і спорту міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора