Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Осінньо-зимовий пожежонебезпечний період

Дата: 01.09.2021 15:23
Кількість переглядів: 455

Однією з основних задач Державної служби із надзвичайних ситуацій є своєчасне попередження виникнення пожеж та загибелі людей на них. Для цього органи державного пожежного нагляду проводять широку профілактичну та інформаційно-роз`яснювальну роботу не тільки в засобах масової інформації, але й на обстежуваних об`єктах та серед громадян і місцевого населення.

Основними причинами загорань в осінньо-зимовий пожежо-небезпечний період стає необережне поводження з вогнем, несправне пічне опалення, несправна електромережа та використання саморобних приладів опалення.

Статистика стверджує те, що взаємозалежність частоти виникнення пожеж з несправністю електромереж пов’язана з характерним зростанням користування електроенергією пізньою осінню та взимку, ну хоча б тому, що суттєво зменшується тривалість світлового дня. Разом з тим частина помешкань в силу різних обставин погано опалюється. Природне бажання людей підвищити температуру у власній оселі, призводить до використання побутових електрообігрівальних приладів.

Можливо, крива пожеж, спричинених замкненням електропроводки, і не так різко повзла б догори, коли б у пошуках додаткового тепла люди використовували обігрівачі промислового виробництва. Але в хід ідуть «самопальні» прилади, які є потужними струмоприймачами. Як наслідок електромережа, особливо в оселях старої забудови, просто не витримує навантаження, що призводить до коротких замкнень, які зазвичай закінчуються у кращому випадку погорілим майном, а у гіршому – травмуванням чи навіть загибеллю людей.

Причина одна, люди не завжди дотримуються простих вимог до експлуатації приладів, часто їх встановлюють на горючу підставку, допускають ввімкнення декілька електроспоживачів одночасно в розетку, залишають без догляду працюючі прилади (кип’ятильники, праски, електрообігрівачі), або лишаючи їх на догляд неповнолітнім дітям, що взагалі не припустимо, бо ставляться під загрозу дитячі життя.

Щоб не допустити лиха від пожежі, слід запам’ятати елементарні правила:

 - не користуйтеся піччю, в якій утворилися тріщини;

 - не слід палити груби і печі з незакритою топкою;

 - не використовуйте для розпалення пічок легкозаймисті речовини;

 - не залишайте доглядати за пічним опаленням дітей;

 - не розміщувати меблі менше 1 метра до печі;

 - не залишайте поблизу легкозаймисті речі;

- не залишайте без догляду електропобутові прилади;

- не використовуйте саморобні та несправні електроприлади.

Пильнуйте, переймайтеся своєю безпекою, безпекою вашої оселі. Турбуйтеся за своїх сусідів. Почувши підозрілі звуки, запах горілого, газу не будьте байдужими, навіть, якщо у вашій оселі все добре, а якщо вже трапилась біда, то негайно повідомте про це пожежну охорону за номером 101.

ТВО начальника Жмеринського РС 

ГУ ДСНС України у Вінницькій області

полковник служби цивільного захисту 

  Анатолій ПРИСЯЖНИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора