Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Пероральна вакцинація тварин!

Дата: 08.09.2021 10:19
Кількість переглядів: 526

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин та людей. Хвороба уражає центральну нервову систему з ознаками поліоенцефаломіеліту, супроводжується паралічами і без лікування завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та безпритульні тварини, однак основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця.

Напружена епізоотична ситуація в Україні та території Жмеринського району щодо сказу потребує дієвих заходів профілактики і боротьби з цією хворобою. У зв’язку зі стійкою циркуляцією вірусу серед диких тварин, особливе місце в системі заходів боротьби зі сказом природного типу займає пероральна імунізація диких тварин.

З метою виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних хвороб тварин у Вінницькій області та на виконання наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів «Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2021 році» від 06 серпня 2021 року № 532, орієнтовно з 15 вересня 2021 року заплановано розпочати осінню кампанію з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу із застосуванням авіатранспорту.

Під час кампанії буде оброблена площа у кількості 22,430 тис. км2, за винятком територій, які підпадають під заборону польотів літаків. При цьому будуть застосовуватись спеціальні принади із антирабічною вакциною для диких м’ясоїдних, яка безпечна для людей та інших тварин. Заплановано розповсюдити 560,7 тис. доз приманок.

Для проведення імунізації диких м’ясоїдних тварин передбачено: 

• обробляти територію, за винятком населених пунктів і великих водних просторів, із врахуванням ареалу проживання лисиць;

• принади скидати рівномірно в межах визначеної території із розрахунку 25 принад на 1 км2;

• проводити щоденний контроль польоту літаків по заздалегідь встановленим лініям та розповсюдженням запланованої кількості приманок;

• дотримуватись дистанції між лініями польоту в межах 500-1000м, враховуючи природні або штучні особливості ландшафту.

Звертаємось до мешканців територіальних громад з проханням із порозумінням віднестись до заходів з вакцинації диких м’ясоїдних тварин, при виявленні принад не руйнувати їх, не брати в руки, а залишати привабливими для тварин. 

Шаргородська районна державна лікарня ветеринарної медицини постійно проводить заходи щодо профілактики та ліквідації спалахів сказу. У населених пунктах лікарі ветеринарної медицини здійснюють планові щеплення домашніх тварин: так звані подвірні обходи. На сьогоднішній день фахівцями Шаргородської районної державної лікарні ветеринарної медицини проведено щеплень проти сказу собак - 1251 гол.; котів - 799 гол.

Прохання до громадян сприяти з даного питання, самим звертатися до лікарів ветеринарної медицини за місцем проживання для клінічного огляду та профілактичного щеплення проти сказу.

Окрім цього, жителям громад у випадку виявлення тварин з підозрілою поведінкою (відсутність боязливості, підвищена збудливість, безпричинна агресія, неспровоковане нападання на людей та тварин, слинотеча та ін.) негайно повідомляти працівників державної служби ветеринарної медицини.

Шаргородське управління Головного управління
Держпродспроживслужби у Вінницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора