Обережно! Отруйні гриби!
На жаль, сталася трагедія в селі Крутогорб Гайсинського району. Діти з багатодітної родини потрапили до лікарні з отруєнням. Двох із них медики не змогли врятувати. Сестер віком 4-х та 13-ти років госпіталізували до реанімаційного відділення Гайсинської центральної лікарні 5 вересня з симптомами гострого отруєння невідомою речовиною.
Під час надання медичної допомоги діти померли. Остаточна причина смерті буде встановлена після проведення комісійної судово-медичної експертизи. Одна із версій отруєння – вживання грибів. З отруєнням у лікарні перебуває також 12-річний хлопчик з цієї родини.
Поради не збирати гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх, – якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення – “бульба”, покрите оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;
- пластинчасті – отруйні гриби маскуються під них;
- “шампіньйони” (“печериці”), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору.
УВАГА! В жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
“Усі їстівні гриби мають приємний смак”;
“Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний”;
“Усі гриби в молодому віці їстівні”;
“Личинки комах, черва й слимаки не чіпають отруйних грибів”;
“Опущена у відвар грибів срібна ложка або монета чорніють, якщо в каструлі є отруйні гриби”;
“Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні”;
“Отрута з грибів видаляється після кількагодинного кип’ятіння”;
“Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 год. після вживання грибів, залежно від виду грибів, кількості з’їдених грибів, віку та стану здоров’я потерпілого.
При перших ознаках отруєння викликайте швидку медичну допомогу.
При отруєнні забороняється: уживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику, займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Бережіть своє здоров’я та своїх близьких!
Шаргородське управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області