Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно! Отруйні гриби!

Дата: 08.09.2021 11:47
Кількість переглядів: 489

На жаль, сталася трагедія в селі Крутогорб Гайсинського району. Діти з багатодітної родини потрапили до лікарні з отруєнням. Двох із них медики не змогли врятувати. Сестер віком 4-х та 13-ти років госпіталізували до реанімаційного відділення Гайсинської центральної лікарні 5 вересня з симптомами гострого отруєння невідомою речовиною.

Під час надання медичної допомоги діти померли. Остаточна причина смерті буде встановлена після проведення комісійної судово-медичної експертизи. Одна із версій отруєння – вживання грибів. З отруєнням у лікарні перебуває також 12-річний хлопчик з цієї родини.

Поради не збирати гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх, – якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення – “бульба”, покрите оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;
- пластинчасті – отруйні гриби маскуються під них;
- “шампіньйони” (“печериці”), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору.

УВАГА! В жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

“Усі їстівні гриби мають приємний смак”;

“Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний”;

“Усі гриби в молодому віці їстівні”;

“Личинки комах, черва й слимаки не чіпають отруйних грибів”;

“Опущена у відвар грибів срібна ложка або монета чорніють, якщо в каструлі є отруйні гриби”;

“Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні”;

“Отрута з грибів видаляється після кількагодинного кип’ятіння”;

“Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.

 

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 год. після вживання грибів, залежно від виду грибів, кількості з’їдених грибів, віку та стану здоров’я потерпілого.

При перших ознаках отруєння викликайте швидку медичну допомогу.

При отруєнні забороняється: уживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику, займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Бережіть своє здоров’я та своїх близьких!

Шаргородське управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт