Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Історична бесіда: «Герої тривожних світанків»

Дата: 22.09.2021 14:22
Кількість переглядів: 261

Відповідно до Указу Президента України щорічно 22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави. Цей день відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і життя.

6200 партизанських загонів і підпільних груп, які налічували близько мільйона людей, завдавали відчутних втрат гітлерівським військам на окупованій території. За мужність і героїзм, виявлені в боротьбі з ворогом, 200 тисяч партизанів і підпільників нагороджено орденами і медалями, 223 з них визнані гідними звання Героя Радянського Союзу.     

Сьогодні, в День партизанської слави, міською бібліотекою було проведено історичну бесіду «Герої тривожних світанків» в приміщенні Шаргородського ЗЗСО  І-ІІІ ст.

Бібліотекар кафедри юнацтва Гриник Л.О. розповіла старшокласникам про  перші загони партизанів,  які  з’явились в Україні восени 1941 року під Черніговом та Сумами, про героїзм партизанів-підпільників, їх самовідданість і значний внесок у розгром німецько-фашистських загарбників.

В центрі уваги були такі імена, як Сидір Ковпак, Олександр Сабуров, Микола Попудренко, Олексій Федоров. Також, йшла мова про перші  підпільні організації  на окупованій Вінниччині та нашій рідній Шаргородщині.

Хвилиною мовчання на згадку про загиблих  школярі вшанували пам'ять людей, які віддали життя за рідну землю.                                                                                        

Адже, дії партизанських загонів та підпільних організацій у роки Другої світової війни нанесли непоправні збитки живій силі, інфраструктурі та техніці противника, здійснили неоціненний внесок у наближення Великої Перемоги над фашистами та їх союзниками.

В відділі обслуговування оформлено перегляд літератури, який містить матеріали про партизанський рух та відомості про його учасників.

Бібліотека має спогади учасниці Шаргородського підпілля періоду Великої Вітчизняної війни Дончак Оксани Василівни з якими кожен бажаючий  може ознайомитись, відвідавши бібліотеку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора