Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Бабин Яр: забуттю не підлягає!

Дата: 29.09.2021 09:34
Кількість переглядів: 272

Бабин Яр – одна з всесвітньовідомих місць трагедій, яке стало символом Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні 29 та 30 вересня 1941 року, за офіційними історичними свідченнями, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Це були не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні щовівторка і щоп’ятниці, як годинник. 

У 60-х роках Бабин Яр був за рішенням радянського керівництва засипаний, пізніше там був розбитий парк, споруджені житловий масив і телецентр, а привселюдно згадувати про трагедію було небажано. Попри це, наприкінці вересня 1966 року, кияни без дозволу влади зібралися у Бабиному Яру, щоб вшанувати пам’ять загиблих євреїв. Тим вони започаткували традицію відзначення роковин трагедії Бабиного Яру. Врешті громадська активність змусила владу у 1976 році поставити монумент із невиразним написом «Пам’ятник радянським громадянам та військовополоненим солдатам і офіцерам Радянської армії, розстріляним німецькими окупантами в Бабиному Яру». Тривалий час цей пам’ятник лишався єдиним монументальним втіленням трагедії Бабиного Яру. Лише в 1991 році, майже одночасно з розпадом СРСР, тут з’явилася бронзова менора – іудейський семисвічник. Питання створення історико-меморіального заповідника на території Бабиного Яру піднімалося неодноразово протягом довгого часу. З метою вшанування жертв війни і політичних репресій 1 березня 2007 року було створено Національний історико-меморіальний заповідник Бабин Яр.             Трагедія Бабиного Яру відзначається в Україні на державному рівні та є свідченням того, що в колективній пам’яті народу подібні скорботні події не мають жодних часових проміжків і будь-яких термінів – вони завжди живі, так само, як є живим біль втрати за кожним, хто пройшов дорогою смерті й поліг у братській могилі Бабиного Яру.

З дотриманням усіх протиепідемічних умов 28 вересня 2021 року працівниками  відділу обслуговування дорослих читачів Шаргородської центральної міської бібліотеки було проведено годину-реквієм «Їх тисячі лягло у Бабин Яр широкий», на якій були присутні активні читачі бібліотеки.

Бібліотекарі ознайомили присутніх зі страшними подіями, що відбувались в Києві 80 років тому, коли фашисти безжально почали знищувати єврейське населення, ромів, українських націоналістів, комуністів, підпільників, партизан. Ведуча заходу Кирилюк Наталія розповіла присутнім про Шаргородське та Деребчинське гетто, яке існувало на нашій території у роки Другої Світової війни.

Присутні на заході читачі ознайомились  книгою А. Кузнецова «Бабин Яр», яка присвячена пам’яті всіх загиблих від рук нацистських окупантів в Бабиному Яру. Переглянувши фотофакти з цієї книги та слухаючи оповідь про страшні події того часу, присутні прийшли до висновку, що такі трагедії не повинні повторюватися, що людям потрібен мир!

В пам'ять жертв цієї трагедії в читальній залі бібліотеки оформлено  перегляд літератури «Бабин Яр: забуттю не підлягає!», де представлено  твори відомих українських письменників щодо даної тематики.

Користувачі бібліотеки мають можливість ознайомитись з маловідомими сторінками історії та переглянути ілюстрації-спогади очевидців трагедії  Бабиного Яру.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора