Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВиднОколо подільського жайвора

Дата: 06.10.2021 10:46
Кількість переглядів: 410

«ВиднОколо подільського жайвора» - під такою назвою нещодавно вийшла з друку книга нашого знаного земляка, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Петра Перебийноса. Це перше видання, в якому вміщено поезії та літературно-дослідницькі матеріали самого автора і його колег.

     У творчому доробку Петра Мойсейовича – більше 30 книг: «Червоний акорд», «Високі райдуги», «Передчуття дороги», «Світловий рік», «Гроно вогню», «Княжа Лука», «Пшеничний годинник», «Тінь янгола» та багато інших. Поряд з віршами суспільного змісту, вагоме місце посідають інтимні поезії, де оригінальний дар автора дозволяє йому сказати своє свіже доречне слово, висловитися ніжно, задушевно і разом з тим вагомо і зримо. Його лірична трагедія «Коридор» була надрукована уперше 1995 року в популярному журналі «Вітчизна»,  згодом записана на Українському радіо як радіовистава, а в 2009 році вийшла окремою книжкою.

      У поетичних збірках Петра Мойсейовича зустрічаються вірші для дітей: «Оля і дощик», «Йшло качатко», «Словечко» та ін.. А найкращі з них увійшли до окремих видань «Заячий калач» та «Іменини роду».

       Бажаючих детальніше ознайомитись з творчістю Петра Перебийноса, запрошуємо до бібліотек Шаргородської  громади, у фондах яких є збірки його творів. З книги, яку сьогодні презентуємо, читач не тільки ознайомиться з творчістю письменника, а й дізнається про його життєвий та творчий шлях  зі слів Ніни Гнатюк, Анатолія Бортняка, Олександра Горобця та багато інших українських літераторів. Тут вміщено велику кількість кольорових світлин, бібліографічні списки, перелік всіх відзнак, нагород, літературних та мистецьких премій, у розділі першому під назвою «Символ цілої епохи» зібрано вислови визначних людей про автора, надруковано його звернення до читачів та подяку всім благодійникам, хто долучився до фінансової підтримки цього надзвичайно ємкого, цікавого видання. Керівник проєкту, упорядник, автор передмови – Володимир Горлей, член національної спілки письменників України. Саме завдяки його організаторському і дослідницькому внескові книга «ВиднОколо подільського жайвора» стала багатоплановим, знаковим виданням.

      На жаль, книга вийшла невеликим тиражем. Та в подальшому  будемо сподіватися на більшу екземплярність, а поки-що вона є тільки у центральній міській бібліотеці.

      І на завершення хочу процитувати нашого славного, дорогого, відомого, і не тільки в Україні, земляка Перебийноса Петра Мойсейовича: «Господи, яке щастя, що є ще в мене поезія! Поезія – це моя доля. Це моя чорнява подільська земля, без якої неможливо уявити планету. Це мій древній селянський рід, без якого неможливо уявити людство. Це моя вірна любов, без якої неможливо уявити життя».

   Директор КО «Шаргородська центральна міська бібліотека»

                             Галина Волощук

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора