Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Творчості Ганни Боярської приурочено…

Дата: 08.10.2021 16:03
Кількість переглядів: 2256

Боярська Ганна Іванівна – письменниця, член Спілки слов’янських письменників України. Народилася в мальовничій Слободі-Шаргородській    31 грудня 1941 року в сім’ї військовослужбовця, зараз проживає в с.Гибалівці, що на Шаргородщині.

Закінчила Шаргородську середню школу, вінницький торгово-кооперативний технікум, але свій трудовий шлях розпочала працівником в редакції Шаргородської газети «За комунізм». У 1962 році вступила на загальнонауковий факультет Вінницького педагогічного інституту за спеціальністю «Журналістика», а згодом перевелася на філологічний факультет за спеціальністю «Українська мова і література».

Невдовзі Ганна вийшла заміж за Боярського Олександра, студента фізмату цього ж інституту, і подружжя почало своє трудове життя на педагогічній ниві. Народили і зростили трьох донечок: Оксану, Зорину, Ліліану. Дівчата – особлива гордість батьків, бо всі троє за гарні шкільні успіхи були нагороджені золотими медалями.

З появою на світ правнучки Настусі, наче прокинувся письменницький талант жінки, що лиш інколи виливався в римовані рядки для сімейного альбому, районної, обласної, республіканської преси. У творчому доробку Ганни Боярської  книги, наповнені віршами, оповіданнями, повістями, гумором. Тематика поезій різноманітна: патріотичні, глибоко-філософські  твори, інтимна лірика, віршики для дітей, поезії, присвячені видатним поетам України та визначним землякам.

Блідий місяць вмочив чоло

В позолочену купіль жита, 

А на зустріч йому село -  

В теплій пазусі зоряні квіти. 

 І теплом оповита ніч 

До світанків серпнево-білих… 

Пахне поле, як хлібом піч,

На моїм чарівнім Поділлі…

Особливим краєзнавчим досягненням авторки є роман-трилогія «Дзвони Малого Стамбула» - розповідь про життя односельців протягом шестидесяти років, радянські будні, масовий виїзд євреїв з Шаргорода. Роман складається з трьох частин: «Самосуд», «Перекотиполе», «На розпутті».

В кінці минулого року вийшли друком зібрання творів Ганни Боярської у трьох томах під назвою «Життям відібрано», куди ввійшли поезії, оповідання, повісті та пісні, покладені на музику самою авторкою.

 

Сьогодні, 8 жовтня 2021 року,  у залі засідань Шаргородської міської ради, відбулися урочистості, приурочені творчості  Ганни Боярської.

Захід пройшов у теплій  атмосфері гордості і втіхи за творчі успіхи нашої визначної землячки.  

На заході були   присутні  поважні гості: Тетяна Каміньщук – депутат Вінницької обласної Ради, Анатолій Бешлей – голова Жмеринської районної ради, Володимир Барецький - Шаргородський міський голова, Михайло Каменюк– поет, публіцист, драматург, перекладач, громадський діяч, заступник голови Спілки слов’янських письменників України, почесний голова Вінницької організації національної спілки письменників України, заслужений працівник культури України, Людмила Любацька – письменниця, член Національної Спілки  письменників України; член Національної спілки журналістів України, Олександр Гордієвич – заслужений журналіст України та ін..

Виступаючи перед присутніми, міський голова Володимир Барецький (який є ініціатором проведення заходу) висловив своє захоплення Ганною Іванівною як людиною, письменницею, громадянкою активної життєвої позиції, подякував за поезії, особливо патріотичної тематики та прозові твори, переважна більшість з яких наповнені краєзнавчим змістом.

З вітальним словом також виступила депутат обласної Ради Тетяна Каміньщук, яка подякувала нашій землячці за творчу працю  і підкреслила значимість поетичного слова у вихованні підростаючого покоління та вручила високу нагороду – Всеукраїнську літературну премію  ім.М.Коцюбинського.

Авторка приймала дружні вітання від колег по перу: Михайла Каменюка та Людмили Любацької. Вони відзначили професійну письменницьку майстерність Ганни Іванівни, побажали їй довгих років творчого життя, а Михайло Каменюк вручив членський квиток Спілки слов’янських письменників України. Людмила Любацька подарувала Ганні Боярській свій авторський вірш.

За дорученням голови Вінницької обласної Ради Вячеслава Соколового слова вітання пролунали від голови Жмеринської районної ради Анатолія Бешлея, який поздоровив Ганну Боярську з  високими відзнаками і побажав їй довгих років творчого життя.

Ведуча заходу  - директор КО «Шаргородська центральна міська бібліотека» Галина Волощук ознайомила присутніх з біографією письменниці, детально зупинилася на її літературних жанрах та тематиці творів, доречно підібравши відповідні поезії.

Під час урочистостей звучали вірші Ганни Боярської та пісні, музику до яких вона написала сама. Декламували і співали працівники та аматори Джуринського будинку культури - Ганна Француз, Наталія Загурна, Наталія Гук, Марійка Салій, Дем’ян Трач, Артур Олійник і донька авторки Оксана Боярська.

Слово Ганни Боярської було завершальним. Вона продекламувала кілька своїх віршів, подякувала за відзнаку, нагороду, організацію творчого заходу і заспівала а капела  свою авторську пісню.

Організатор заходу – колектив працівників КО «Шаргородська центральна міська бібліотека». 

 КО «Шаргородська центральна міська бібліотека»

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора