Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Спалювання сухої рослинності – небезпека для людини та довкілля

Дата: 18.10.2021 17:10
Кількість переглядів: 466

Управління містобудування, архітектури, житлово-комунального  господарства, екології та комунальної власності Шаргородської міської ради звертається до жителів Шаргородської територіальної громади  з проханням не спалювати суху траву, опале листя дерев, рослинні  рештки, стерню та побутове сміття.

Спалювання сухої рослинності та сміття завдає великої шкоди довкіллю, створює загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей, та може призвести до некерованих надзвичайних ситуацій, особливо у пожеже-небезпечний період.  

Пам’ятаймо, що під час спалювання у повітря виділяються небезпечні, а  часом і канцерогенні речовини (сполуки свинцю, ртуті та інші важкі метали), які є дуже шкідливими. Зокрема, вони викликають подразнення та опіки дихальних шляхів, підвищення рівня цукру в крові, діють на вуглеводний обмін, спричиняють головний біль, викликають втомленість, можуть стати причиною виникнення онкологічних захворювань, викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини і посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

Крім того, дим негативно впливає і на стан навколишнього природного середовища – знижується родючість грунтів, порушується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість, забруднюється атмосферне повітря та з’являється пожежна загроза для прилеглих територій.

Нагадаємо, що  за самовільне випалювання стерні, сухої  рослинності  або  її  залишків  штрафи  збільшились з 10 – 70  до 180 – 1260  неоподаткованих мінімумів  доходів  громадян тобто  від 3060  грн. до  21420 грн.

За самовільне  випалювання  рослинності  або  її  залишків  в межах територій  та об’єктів  природно – заповідного  фонду штрафи  збільшилися  з 20  - 100  до 360 – 1800  неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а це від 6 120 грн. до 30 600 грн.

Міська рада  закликає не бути байдужими та  не спалювати листя, суху рослинність та сміття, а також бути обережними при поводженні з вогнем.  Кожен із нас має законні підстави боротися із підпалами, відстоювати своє конституційне право на довкілля, безпечне для життя і здоров’я!

Відділ житлово-комунального господарства та екології

управління містобудування, архітектури, ЖКГ,

екології та комунальної власності  міської ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора