Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Стали жертвою домашнього насильства? Захистіть себе та дітей!

Дата: 17.11.2021 10:16
Кількість переглядів: 288

Зазвичай люди, які зазнають домашнього насильства, не розуміють, що зіткнулись із ним. У суспільстві існує думка, що насильством слід вважати лише фізичні вияви агресії.

Проте експерти говорять про його наступні різновиди.

Психологічне насильство може проявлятись у тому, що людина принижує та маніпулює вами, зневажає та ігнорує ваші бажання, думки, почуття. До цього виду насилля також відносять переслідування, постійний контроль з боку кривдника, погрози. Якщо вас ігнорують чи дискримінують через ваші переконання, віросповідання, національну, расову належність чи походження, шантажують – все це є одним із проявів психологічного насильства.

Коли вас обмежують у доступі до грошей чи забороняють використовувати ваші кошти так, як ви вважаєте за потрібне, це можна вважати економічним насильством. До нього також слід віднести пошкодження вашого майна, перешкоджання в доступі до їжі, житла, майна, обмеження в можливості працевлаштування чи навчання, змушення до жебрацтва та шантажування.

Якщо вас ґвалтують або примушують до небажаних сексуальних контактів, то це приклад сексуального насильства. Примус до сексу з іншими людьми, збочених форм сексуальних стосунків, до роботи, до вагітності чи аборту також вважаються виявом сексуального насильства.

Фізичне насильство проявляється в побиттях, обмеженні вашої свободи, коли вас не випускають із власного дому або, навпаки, не впускають туди. Насильством слід вважати змушення до вживання алкоголю чи наркотиків. Погрози вбити чи навмисно створити ситуацію, яка може загрожувати вашому життю та безпеці, примусове переміщення в межах держави або за кордон, позбавлення їжі, сну чи відпочинку експерти також називають виявами домашнього насильства.

Наслідки домашнього насильства впливають на фізичне та психічне здоров’я населення, соціальне життя та зайнятість, сповільнюють соціальний та економічний розвиток країн . А тому боротьба з ним – обов’язок кожного свідомого  громадянина.

Законодавством України передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

За перше порушення необхідно буде сплатити штраф від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів (наразі це від 170 грн. до 340 грн. для адміністративних правопорушень), громадські роботи на 30-40 годин, суспільно корисні роботи від 100 до 240 годин або адміністративний арешт до 10 діб. За повторне порушення впродовж року можуть призначити суспільні роботи від 240 до 360 годин.

Тож якщо Ви або хтось з ваших знайомих стали жертвою домашнього насильства, нижче список контактів, до яких можна звернутись за допомогою:

103 - або в  найближчий травмпункт – якщо насилля було фізичним чи  сексуальним;

102 – Національна поліція, незалежно від виду насильства;

15-47  - Урядова гаряча Лінія з протидії домашньому;

772 або  0800-500-225 – Національна дитяча гаряча лінія;

0-800-213-103 – Контакт-центр безоплатної правової допомоги 

@police_helpbot ? чат-бот у Telegram від МВС.

Кожен з перерахованих контактів взмозі надати безкоштовну допомогу, якщо Ви потрапили в критичну ситуацію. Єдиним неправильним рішенням у такому випадку - є мовчання.

Додатково повідомляємо Вам, що у відділі «Шаргородське бюро правової допомоги» (м. Шаргород, вул. Героїв Майдану, 252, тел. 04344-2-12-28, електронна адреса sharhorodske@legalaid.vn.ua) Ви також можете безкоштовно дізнатися повну та вичерпну інформацію стосовно інших правових питань та отримати доступ до  безкоштовної вторинної правової допомоги, у разі необхідності.

Відділ  «Шаргородське бюро правової допомоги»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора