Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вінниччина встановила рекорд України: у Верховній Раді презентували 40 томів унікального книжково-видавничого проекту «Моя Вінниччина»

Дата: 16.12.2021 15:23
Кількість переглядів: 304

16 грудня в кулуарах третього поверху Верховної Ради України провели презентацію книжково-видавничого проекту «Моя Вінниччина».

40 томів з 80 книг про історію міст і сіл – таку унікальну скарбницю сьогодні презентували вінничани на всеукраїнському рівні.

Зауважимо, що це справді знакова подія напередодні 90-річчя створення Вінницької області.

У відкритті виставки взяли участь: відомий дипломат, письменник та науковець Борис Гуменюк – Надзвичайний і Повноважний Посол України, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Кіпр (2012 – 2019 рр.), народні депутати України Ірина Борзова, Лариса Білозір, Анатолій Драбовський, представники області, а також відомі письменники, серед яких уродженці Вінниччини, лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка, активісти «Вінницького земляцтва у Києві», журналісти і митці.

 «Дуже приємно, що сьогодні на презентації проекту зібралися всі представники Вінницької областіМожу запевнити, що ми і надалі будемо допомагати та сприяти реалізації таких ініціатив. Ми пишаємося Вінниччиною, адже на сьогодні поки що це єдина область, яка презентувала такий проект у стінах Верховної Ради України. Тож передаємо челендж іншим регіонам: приєднуйтесь та втілюйте подібні проекти на місцях», - зазначила Ірина Борзова.

Вона також додала, що під час виставки встановлено рекорд України, адже вперше у приміщенні Верховної Ради презентовано 40 томів з 80, - найбільшу кількість книг про історію, культуру, життя людей, міста і селища Вінницької області.

Під час заходу народний депутат України Лариса Білозір відмітила: «Це справді унікальний проект, тож я вважаю, що подібні ініціативи варто реалізувати і в інших областях України. Переконана, що в умовах сьогодення необхідно прищеплювати повагу до історії та любов до книги як дітям, так і дорослим».

У свою чергу, народний депутат України Анатолій Драбовський підкреслив, що, безперечно, є сенс сприяти подальшому розвитку таких програм.

Проект «Моя Вінниччина» – це результат підтримки важливої громадської ініціативи місцевою владою.

За кілька років свого існування він став потужною платформою пошуково-краєзнавчої роботи як професійних літераторів і журналістів, вчених, науковців, так і «народних літописців», які були і є у більшості населених пунктів Вінниччини.  

Як зазначив відомий дипломат та письменник Борис Гуменюк, значення та актуальність цього проекту важко переоцінити: «У такий бурхливий час, час внутрішніх та зовнішніх викликів, які переживає наша Україна, мати щось успішне та позитивне дуже важливо. Спільними зусиллями вдалося здійснити довготривалу та стратегічно важливу «операцію», тому що ця колосальна праця – суттєвий додаток до історії, краєзнавства, наукових праць та патріотичного виховання. Щоб наша держава була незалежною, щасливою та заможною, треба виховати незалежного, щасливого і патріотично налаштованого громадянина. Важливо, що філософія цього проекту спрямована на виховання свідомого українця ХХІ століття, який нізащо не віддасть суверенітет та ті цінності, за які боролися його предки та продовжують боротися сучасники».

Розповідаючи про втілення ініціативи, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Світлана Василюк зауважила: «Вінниччина реалізовує надзвичайно потужний та сильний проект із «людським обличчям», який зародився декілька років тому. Він фінансується з обласного бюджету, тож влада області щороку виділяє майже 1,5 мільйона гривень для видавництва книг про села, селища та усі населені пункти Вінниччини. А їх в області налічується 1457. Я переконана, що ми і надалі будемо працювати над цим проектом і протягом декількох років зможемо вивчити, написати та видати історію сіл і міст Вінниччини. Користуючись нагодою, також пропоную всім областям України доєднатися до цього проекту та втілювати його у своїх регіонах».

У ході презентації ініціатор проекту, директор Видавничого Дому «Моя Вінниччина», письменник Вадим Вітковський підкреслив: «Наша основна мета – викликати бажання підтримати такі ініціативи в інших областях України. Щоб була не лише «Моя Вінниччина», а й, наприклад, «Моя Київщина, «Моя Житомирщина» або «Моя Черкащина».

Окрасою заходу став народний ансамбль «Калина» Махнівського СК. Також у рамках презентації було проведено тематичний брифінг.

Під час заходу найкращих письменників та державних діячів області та України було відзначено Дипломами Книги рекордів України за найбільшу презентацію книг серії «Моя Вінниччина» у Верховній Раді України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора