Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Наскільки ефективна вакцина проти штаму «Омікрон»

Дата: 22.12.2021 13:48
Кількість переглядів: 232

В Україні вже зареєстровано перший випадок зараження штамом коронавірусу SARS-CoV-2 B.1.1.529 “Омікрон”. На нього захворів 41-річний чоловік, який повернувся з ОАЕ. Чоловік переніс захворювання легко.

Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності прогнозує, що “Омікрон” стане панівним варіантом у ЄС у січні-лютому 2022 року.

Зараз у світі ведуться дослідження варіанта “Омікрон” та його впливу на ефективність вакцин.

У звіті команди з реагування на COVID-19 Імперського коледжу Лондона, опублікованого 16 грудня, оцінюють, що ризик повторного зараження варіантом “Омікрон” у 5 разів вищий, ніж для штаму “Дельта”. Згідно з цим документом, за оцінками експертів, ефективність бустерної вакцини після двох доз становить від 55% до 80% проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом “Омікрон”.

Схожі дані дає і препринт нерецензованого британського дослідження. Ефективність двох доз вакцини проти варіанту “Омікрон” швидко знижується. Вже через 15 тижнів після другої дози ефективність вакцини Comirnaty/Pfizer проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом “Омікрон”, оцінюють у 34-37%. Після бустерної дози вакциною Pfizer, вона збільшилася до 71,4% для тих, хто попередньо отримав 2 дози AstraZeneca, та до 75,5% для тих, хто вже отримав 2 дози Pfizer.

Попередні результати досліджень також дають підстави вважати, що вакцинація і надалі забезпечуватиме захист від госпіталізації та смерті, а вакцини відіграватимуть вирішальну роль у боротьбі з пандемією COVID-19.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора