Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно - тонкий лід!

Дата: 11.01.2022 13:09
Кількість переглядів: 251

Уже не раз говорилося про небезпеку, яку таїть у собі лід, та любителі риболовлі нехтують усілякими попередженнями і правилами безпеки.

У багатьох випадках це закінчується трагічно. Трагедією обертаються і зусилля тих, хто поспішає їх рятувати, якщо останні не мають при собі елементарних засобів порятунку.

 Ці заходи допоможуть вам знизити ризик від небезпеки на льоду.

Знайдіть для початку стежку або сліди на льоду. Якщо їх немає, позначте з берега маршрут свого руху. Подивіться заздалегідь, чи немає підозрілих місць:

- лід може бути не міцним біля стоку води;

- тонкий або крихкий лід поблизу кущів;

- обминайте ділянки, вкриті товстим шаром снігу — під снігом лід завжди тонший; тонкий лід і там, де б'ють ключі;

- особливо обережно спускайтеся з берега: лід може нещільно з'єднуватися із сушею, можливі тріщини, під льодом може бути повітря.

Візьміть із собою палицю для того, щоб перевіряти міцність льоду. Міцність льоду пропонується перевіряти палицею. Якщо після першого удару палицею на ньому з'являється вода, лід пробивається, негайно повертайтеся на те місце, звідки ви прийшли. При чому перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від льоду. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Під час пересування по льоду потрібно бути обережним, уважно стежити за його поверхнею, обходити небезпечні та підозрілі місця (швидка течія води, вмерзлі в лід кущі, трава тощо). 

Безпечним вважається лід (якщо повітря нижче 0"С):

- для обладнання ковзанки — не менше 10-12 см (масове катання — 25 см);

- масова переправа пішки може бути організована, якщо товщина льоду не менша, ніж 15 см;

 Катайтеся на ковзанах лише у перевірених та обладнаних місцях. Ніколи не катайтеся поодинці, а тільки гуртом. Якщо хто-небудь провалиться у воду, буде кому надати допомогу.

 Якщо лід почав тріщати та стали з'являтися характерні тріщини — негайно повертайтеся. Не біжіть, а відходьте повільно, не відриваючи ступні ніг від льоду.

Бережіть себе!

Провідний інспектор ВОППР

та ЗЦЗ Жмеринському РУ

ГУ ДСНС України у Вінницькій області

лейтенант служби цивільного захисту

 

Андрій ШОКОТ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора