Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Письменник Анатолій Нагребецький презентував дві краєзнавчо-історичні книги про Шаргородщину

Дата: 18.01.2022 07:52
Кількість переглядів: 434

Краєзнавець та письменник Анатолій Нагребецький 15 січня презентував дві краєзнавчо-історичні книги – «Католицький храм Святого архистратига Михайла Михайлівсько-Мурафського» та «Михайлівка Мурафська – наша історія жива».

 Презентація відбулася в селі Михайлівка Мурафської сільської територіальної громади. На зустріч з письменником приїхали голова обласної Ради Вячеслав Соколовий, заступниця декана історичного факультету Вінницького державного педагогічного університету їм. М. Коцюбинського, кандидатка історичних наук, доцентка Інна Мазур, секретар Шаргородської міської громади Катерина Кедик, Мурафський сільський голова Олег Літвіненко, місцевий підприємець-меценат Михайло Івасько, настоятель Михайлівської парафії Святого Архангела Михаїла отець Андрій, представники освітянської спільноти Мурафської громади та жителі села Михайлівки.

Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий привітав письменника з новими творчими доробками та подякував за значний внесок у літопис Шаргородщини. Він зазначив, що завдяки відстеженню витоків історії та детальному вивченню архівів, краєзнавцю вдалося зафіксувати та систематизувати унікальні матеріали.

– Наш з вами земляк написав вже майже три десятки книг про села та містечка рідного краю. Щоб талановитий автор мав про що писати, працювали багато поколінь односельців і творили історію. Мурафська територіальна громада, загалом, і село Михайлівка, зокрема, – багаті на історичні події, визначні місця та видатні постаті, – каже Вячеслав Соколовий. – Я переконаний, що навіть у цій залі присутні люди, про яких, якщо ще не написано в книгах, то обов’язково напишуть. Може, й Анатолій Никифорович – у наступні роки своєї плідної праці. Ми всією родиною читаємо історичні та краєзнавчі книги. І не лише читаємо, але й допомагаємо з видавництвом. І будемо підтримувати надалі, тому що ці книги допомагають пам’ятати, ким ми є, і передавати ці знання нашим дітям.

Протягом 20 років письменник Анатолій Нагребецький видав близько 30 книг історичних та культурних досліджень Шаргородщини. У 2020 році була видана ювілейна 25-та книга «Шаргородщина: духовні скарбниці та люди». Це енциклопедичне видання з дослідження християнської культури Шаргородщини.

– Завдяки місцевим жителям вдалося знайти унікальні фото, записати спогади, відтворити списки тих, хто в різні роки свого життя навчався, воював, працював у громаді. Книга вийшла фундаментальна, вона має близько 700 сторінок історії села, – розповідає письменник. – Як і в кожній книзі, в моїх книжках також є недоліки і білі плями, те, що я не охопив. Але я переконаний, що в нашій школі виростуть письменники, які продовжать цю справу. Через років 20 селу буде 400 років. Хтось візьме цю книжку і доповнить історію до 400-ліття села.

Анатолій Нагребецький – Почесний краєзнавець України, член Національної Спілки журналістів України, член правління Національної спілки краєзнавців України, дипломант Книги Рекордів України (в категорії «Видавництво»). Він – автор понад тридцяти робіт наукового характеру, які опублікував у районній, обласній та загальноукраїнській пресі. Нагороджений Орденом Президента України «За заслуги».

– Вивчаючи дисципліну «Історичне краєзнавство», наші студенти опрацьовують попередні два з половиною десятка опублікованих праць із історії рідного краю, а тепер до них додасться ще дві книги. У працях Анатолія Никифоровича – велике майбутнє, можливо, значно більше, ніж він передбачав, збираючи по крихтах історію сіл, храмів та окремих родин, – зазначає кандидатка історичних наук, заступниця декана історичного факультету Вінницького педагогічного університету Інна Мазур. – Ми теж співпрацюємо із Вінницькою обласною Радою в історично-краєзнавчій роботі та готові співпрацювати і з сільськими радами. У тому числі й з Мурафською.

Інна Мазур повідомила, що щороку проводяться краєзнавчі конференції, і Анатолія Нагребецького запрошують взяти участь у 34-ій історико-краєзнавчій конференції «Вінниччина: минуле і сьогодення».

– Я переконаний, що жителі і надалі творитимуть історію Мурафської громади. Нещодавно ми з головою Мурафської громади Олегом Літвіненком відкривали спортивний майданчик, який був побудований в рамках конкурсу обласної Ради «Комфортні громади». У громаді ремонтуються та будуються місцеві дороги. Сьогодні ми вітаємо Анатолія Никифоровича з двома виданими книгами. Громада розвивається і буде розвиватися далі. А обласна Рада буде цьому сприяти, – додає голова обласної Ради Вячеслав Соколовий.

Він вручив Подяки Вінницької обласної Ради жителям Михайлівки – активним учасникам видання історичних книжок.

Вінницька обласна Рада

                 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора