Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вакцини від поліомієліту. У чому різниця між ОПВ і ІПВ?

Дата: 26.01.2022 09:26
Кількість переглядів: 161

Поліомієліт (поліо) — гостра інфекційна хвороба, яка спричиняє інвалідність і є небезпечною для життя. Її викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Поліовірус поширюється непомітно і швидко через відсутність будь-яких симптомів у більшості інфікованих.

Поліомієліт може загрожувати невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин усім невакцинованим або не повністю вакцинованим дітям. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. 

Ліків від цієї хвороби не існує. Єдиним і безальтернативним захистом є вакцинація. В Україні вакцина від поліомієліту входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Її можна отримати у державних медичних закладах безоплатно. Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

Рівень охоплення щепленнями від поліо дітей до 6 років станом на 1 листопада менший за 65%. 

Якщо у вашої дитини пропущене щеплення, будь ласка, негайно зверніться до педіатра чи сімейного лікаря! Разом із ним складіть графік вакцинації і надолужте ті дози, що пропустили. Детальніше про те, які вакцини застосовують від поліомієліту, читайте в новій інфографіці. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора