Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам’ятаймо про Героїв Крут!

Дата: 29.01.2022 08:10
Кількість переглядів: 233

29 січня Україна вшановує пам’ять Героїв битви під Крутами. Це одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії української нації.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути. І тривав він 10 годин, розпочався біля 9-ої години ранку, завершився біля 7-ої год. вечора. Оборонці Крут були юнкерами військової школи та студентами.

Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання робітників заводу «Арсенал». Поки крутянці, і не тільки вони, стримували зовнішнього ворога на підступах до столиці, решта військ боролися з ворогом на власних позиціях.

В бою під Крутами українські вояки отримали переконливу воєнну перемогу. Наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, руйнуючи за собою колії і мости. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.

Неабияк вражає поховання 27 сильних, в повному розквіті сил, юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були ними страчені. На похороні в Києві біля Аскольдової Могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам’яті тридцяти».

Вічна пам’ять Героям Крут!

Вічна Слава Героям, які віддали життя за Україну!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора