Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Лейкоз великої рогатої худоби: профілактика та діагностика захворювання!

Дата: 02.02.2022 17:09
Кількість переглядів: 253

З метою забезпечення охорони здоров’я тварин і людей та виробництва якісної і безпечної продукції, спеціалістами Шаргородської районної державної лікарні ветеринарної медицини розпочинається диспансеризація тварин, що утримуються в особистих підсобних господарствах населення.

Диспансеризація – це комплекс планових діагностичних, лікувально-профілактичних і санітарно-гігієнічних заходів, спрямованих на раннє виявлення ознак захворювань тварин, профілактику та лікування хвороб.

Необхідно пам’ятати, що легше хворобу попередити, ніж лікувати, тому хочемо нагадати про таке захворювання, як лейкоз та його профілактику.

Лейкоз ВРХ - інфекційна хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання, що зумовлює дифузну інфільтрацію різних органів і тканин та утворення в них злоякісних пухлин.

Збудником лейкозу ВРХ є онкогенний РНК-вірус з родини ретровірусів, який має близьку генетичну й антигенну спорідненість з вірусом Т-клітинного лейкозу людини типів 1 і 2 та Т-клітинного лейкозу мавп.

Вірус виділяється з організму заражених тварин з кров'ю, молоком, слиною та іншими секретами й екскретами, що містять лімфоцити, які є активними факторами його передачі.

Лейкоз перебігає частіше безсимптомно, а при наявності ознак розвитку патологічного процесу проявляється злоякісними змінами крові (лімфоцитоз) та утворенням пухлин у кровотворних та інших органах і тканинах.

На жаль, на лейкоз часто хворіють високопродуктивні тварини, що викликає у їх власників підозри щодо недобросовісності ветеринарних спеціалістів при проведенні досліджень та встановлені діагнозу.

Основними заходами ефективного забезпечення благополуччя тваринництва є:

  • своєчасна діагностика хвороби;
  • негайне виведення зі стад (ферм) інфікованих вірусом лейкозу тварин;
  • ведення чіткого обліку, нумерації та ідентифікації тварин;
  • дотримання ветеринарно-санітарних правил на фермах;
  • дотримання асептики і антисептики при масових обробках тварин (нумерація, взяття крові, вакцинація, алергічні дослідження, лікування тощо);
  • проведення ретельної дезінфекції тваринницьких приміщень та обладнання.

У разі виникнення суперечок щодо висновків лабораторної діагностики лейкозу ВРХ, на вимогу власника тварини, Інститут з лабораторної діагностики проводить арбітражне дослідження, але не пізніше, ніж через 15 діб після першого взяття крові. Відбір проб крові в таких випадках проводиться комісійно за участю спеціалістів ветеринарної медицини. Результати арбітражних досліджень є остаточними.

Необхідно пам’ятати: зараження однієї особини може призвести до захворювання всього стада. Лікування не розроблено!

        Шаргородське управління Головного управління
           Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора