Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Хто має право на соціальні послуги і хто надає?

Дата: 04.02.2022 15:45
Кількість переглядів: 277

Що таке соціальні послуги? У будь-якої людини чи родини можуть трапитися прикрі обставини, які погіршують якість життя, позбавляють здоров’я, заважають нормальному  розвитку та діяльності. Часто їх не виходить подолати самостійно. Ці обставини можуть бути зумовлені такими чинниками, як невиліковна хвороба, інвалідність, безробіття, малозабезпеченість, домашнє насильство, жорстоке поводження, похилий вік чи шкода, завдана конфліктом та тимчасовою окупацією. В українському законодавстві це називається складними життєвими обставинами. У свою чергу, соціальні послуги – це дії, які спрямовані на подолання таких складних життєвих обставин (соціальна підтримка), мінімізацію їх наслідків (соціальне обслуговування) та на профілактику (соціальна профілактика).

Соціальні послуги бувають «простими»: вони не передбачають надання постійної або систематичної комплексної допомоги, наприклад, консультування чи представництво інтересів.

«Комплексні» соціальні послуги передбачають постійну або систематичну допомогу (як-от соціальний супровід чи соціальна інтеграція), а «спеціалізовані» надаються певній категорії осіб (наприклад, біженцям чи ВІЛ-інфікованим особам).

Також існують «допоміжні» соціальні послуги, що надаються у натуральному вигляді: продукти харчування, предмети і засоби особистої гігієни, одяг, взуття тощо.

Хто має право на соціальні послуги і хто надає?

Право на отримання соціальних послуг мають особи та сім’ї (у тому числі громадяни України, іноземці, особи без громадянства, біженці та особи, які потребують додаткового або тимчасового захисту), які потрапили в складні життєві обставини та/або мають найвищий ризик потрапляння в них (тобто є вразливими).

 Як здійснюється надання соціальних послуг?

Соціальна послуга надається після комплексного визначення та оцінки індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги,  складання індивідуального плану та укладення договору про надання соціальної послуги.

Підставою для отримання соціальної послуги є рішення відділу соціального захисту та охорони здоров’я Шаргородської міської ради, яке приймається за заявою отримувача послуги або його законного представника.

Принципи надання  соціальних послуг:

- доступність соціальної послуги;

- незалежність отримувача соціальних послуг;

- адресність та індивідуальний підхід;

- результативність;

- доступність та відкритість;

- повага гідності отримувача соціальних послуг;

- конфіденційність інформації.

Механізм звернення до комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» Шаргородської міської ради:

  • звернутись до відділу соціального захисту та охорони здоров’я Шаргородської міської ради;
  • написати заяву на надання соціальної послуги (до заяви надати ксерокопію паспорту, індифікаційного коду, тощо).
  • отримати соціальну послугу (безоплатно, деференційовано,  платно, в залежності від доходу родини).

За консультацією звертатися за адресою: вул. Героїв Майдану, 224, комунальна установа «Центр надання соціальних послуг» Шаргородської міської ради.

КУ «Центр надання соціальних послуг»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора