Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

100 днів війни:Мир і перемога

Дата: 03.06.2022 13:29
Кількість переглядів: 322

Ми прекрасно розуміємо: кожна війна рано чи пізно закінчується миром. Кривава стадія війни може і повинна перейти у формат дипломатичних перемовин: у вигляді переговорів президентів України та росії віч-на-віч чи разом з нашими стратегічними партнерами. Але це може статися не раніше, ніж рф продемонструє реальне бажання перейти до дипломатії. Поки що такого бажання немає.

Кроком росії у напрямку дипломатичного рішення ми вважатимемо відведення військ на лінію, яка існувала до 24 лютого. Лише з цього моменту можна починати переговори про мир. Але наша мета – перемога. Україна прагне деокупувати всі свої території і відновити суверенітет і територіальну цілісність в межах міжнародно визнаних кордонів. Тобто, включно із Донбасом і Кримом. Ми ніколи не зміримося із втратою територій і людей.

Проросійські лоббісти почали у країнах-союзниках кампанію, мета якої – схилити Україну до обміну територій на мир, встановити режим припинення вогню. Зокрема, таку позицію фактично виклав у Давосі колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер, закликавши Україну врахувати інтереси росії. На підтримку цієї позиції також була спрямована редакційна стаття New York Times та пропозиції Угорщини, Кіпру та Італії, щоб ЄС ухвалил резолюцію, що закликає Україну сісти за стіл перемовин з росією вже зараз

Синхронно з цими заявами і вкидами в інформпростір стала поширюватися тема глобальних загроз, які приносить конфлікт – продовольчої кризи через блокування українських портів, енергетичного шантажу Європи росією, який неодмінно почнеться восени та глобальної економічної кризи, яка насувається на тлі агресії росії проти України.

Україна категорично не сприймає закликів до ганебного перемир’я, які зроблені у дусі Мюнхенської змови з Гітлером 1938 року. Ми не будемо брати участь навіть в обговоренні цих опцій.

Нам потрібен не мир чи перемир’я за будь-яку ціну, а перемога на умовах поваги до міжнародного права, принципів суверенітету і територіальної цілісності держав. Ми не торгуємо своїми громадянами, територіями і суверенітетом. Українське суспільство нікому не дозволить навіть зробити крок у цьому напрямку.

Про заморожування конфлікту теж не може бути мови - бо це просто війна, відкладена у часі, а відтак - можливість агресору краще підготуватися. Крім того, 13 мільйонів українців покинули свої домівки, і на окуповані території жити в «руському мірі» не повернуться.

Ніхто не зацікавлений у тривалій війні. Україна зацікавлена в ній навіть менше за будь-яку країну світу. Бо це наші люди гинуть від ракетних обстрілів, бомбувань та куль агресорів. І це наша інфраструктура і промисловість руйнуються внаслідок бойових дій. Ми так само розуміємо глобальний вплив цієї війни і робимо зі свого боку все можливе, аби запобігти продовольчій кризі і голоду у країнах Азії та Африки.

Але ми, як ніхто інший, прекрасно розуміємо і те, що єдиний шлях до подолання породжених війною глобальних проблем – це перемога України над путінською росією. У всіх інших випадках росія лише буде більш зухвало розхитувати підвалини світового порядку. Штучне перемир’я, засноване на відмові України від територій чи заморожуванні конфлікту, послаблення допомоги союзників – все це призведе лише до того, що загроза третьої світової війни стане стовідсотковою реальністю.

Саме тому Україні сьогодні потрібні 1) важка, далекобійна зброя і сучасна техніка, 2) справжні, а не імітаційні санкції проти росії – нафтове та газове ембарго, відключення від фінансової системи всіх без виключення банків тощо. Навіть сьогодні наші європейські партнери продовжують опосередковано фінансувати вбивства українців, надаючи росії близько 500 млн євро на день у вигляді платежів за енергоносії; 3) фінансова підтримка України просто зараз, адже бюджетна діра в Україні внаслідок бойових дій – близько 5 мільярдів доларів на місяць. Лише своєчасність і повнота допомоги по цих напрямках сприятиме гальмуванню російської військової машини та змушенню росії вести переговори про мир з позицій реальності, а не власних фантазій, як вони намагаються робити зараз.

Можна сказати, що перша атака проросійських лобістів відбита. Державний департамент США дипломатично, але жорстко відреагував на заяви Кіссінджера – сказавши, що Україна переможе у війні з росією та самостійно визначить своє майбутнє. ЄС відмовив у пропозиції ухвалити резолюцію про заклик до перемовин. Крім того, США та Велика Британія відмовились від пропозиції росії зняти санкції в обмін на пропуск українського зерна Чорним морем. Одночасно, лідери країн-союзників та НАТО закликали посилити і пришвидшити воєнну допомогу Україні на тлі російського наступу на Донбасі та, за інформацією ЗМІ, погоджуються з необхідністю поставок конче потрібних для стримування цього наступу і здійснення контрнаступу РСЗВ. Проте, загроза повторення спроб схилити Україну до чогось на кшталт «Мінську-3» досі реальна. Тема нікуди не зникла, російські лобісти пожвавилися, всі методи тиску (енергетичного, економічного, продовольчого) будуть росією використані.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора