Обережно! Дикорослі гриби!
У 2021 році в Україні зареєстрували 126 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 289 людей, з них 32 дітей. Унаслідок отруєнь померли 21 дорослий і п’ятеро дітей.
На Вінничинні в 2021 році постраждалих від отруєння дикорослими грибами - 19 людей, з них 5 дітей - зареєстрували (померли 2 дітей). Сталася трагедія в селі Крутогорб, Гайсинського району. Діти з багатодітної родини потрапили до лікарні з отруєнням. Двох із них медики не змогли врятувати. Сестер віком 4-х та 13-ти років госпіталізували до реанімаційного відділення Гайсинської центральної лікарні 5 вересня з симптомами гострого отруєння невідомою речовиною. Під час надання медичної допомоги вони померли. З отруєнням також був госпіталізований до лікарні 12-річний хлопчик з цієї родини.
В Шаргородській територіальній громаді за 2021 рік та 6 місяців 2022 року випадків отруєнь дикорослими грибами не зареєстровано.
Поради не збирати гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення - “бульба”, покрите оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;
- пластинчасті - отруйні гриби маскуються під них;
- “шампіньйони” (“печериці”), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору.
УВАГА! В жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
“Усі їстівні гриби мають приємний смак”;
“Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний”;
“Усі гриби в молодому віці їстівні”;
“Личинки комах, черва й слимаки не чіпають отруйних грибів”;
“Опущена у відвар грибів срібна ложка або монета чорніють, якщо в каструлі є отруйні гриби”;
“Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні”;
“Отрута з грибів видаляється після кількагодинного кип’ятіння”;
“Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 год. після вживання грибів, залежно від виду грибів, кількості з’їдених грибів, віку та стану здоров’я потерпілого.
При перших ознаках отруєння викликайте швидку медичну допомогу.
При отруєнні забороняється:
уживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Бережіть своє здоров’я та своїх близьких.
Шаргородське управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області