Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно! Дикорослі гриби!

Дата: 18.07.2022 14:15
Кількість переглядів: 162

У 2021 році в Україні зареєстрували 126 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 289 людей, з них 32 дітей. Унаслідок отруєнь померли 21 дорослий і п’ятеро дітей.

На Вінничинні в 2021 році постраждалих від отруєння дикорослими грибами - 19 людей, з них 5 дітей - зареєстрували (померли 2 дітей). Сталася трагедія в селі Крутогорб, Гайсинського району. Діти з багатодітної родини потрапили до лікарні з отруєнням. Двох із них медики не змогли врятувати. Сестер віком 4-х та 13-ти років госпіталізували до реанімаційного відділення Гайсинської центральної лікарні 5 вересня з симптомами гострого отруєння невідомою речовиною. Під час надання медичної допомоги вони померли. З отруєнням також був госпіталізований до лікарні  12-річний хлопчик з цієї родини.

В Шаргородській територіальній громаді за 2021 рік та 6 місяців 2022 року випадків отруєнь дикорослими грибами не зареєстровано.

Поради не збирати гриби:

- якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення - “бульба”, покрите оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;

- пластинчасті - отруйні гриби маскуються під них;

- “шампіньйони” (“печериці”), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору.

УВАГА! В жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

“Усі їстівні гриби мають приємний смак”;

“Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний”;

“Усі гриби в молодому віці їстівні”;

“Личинки комах, черва й слимаки не чіпають отруйних грибів”;

“Опущена у відвар грибів срібна ложка або монета чорніють, якщо в каструлі є отруйні гриби”;

“Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні”;

“Отрута з грибів видаляється після кількагодинного кип’ятіння”;

“Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 год. після вживання грибів, залежно від виду грибів, кількості з’їдених грибів, віку та стану здоров’я потерпілого.

При перших ознаках отруєння викликайте швидку медичну допомогу.

При отруєнні забороняється:

уживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Бережіть своє здоров’я та своїх близьких.

Шаргородське управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора