Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Правила кібербезпеки для дітей під час війни

Дата: 02.08.2022 09:44
Кількість переглядів: 197

Війна йде не лише безпосередньо на полі бою, вона йде і в інших просторах, зокрема — в інтернеті. Фейки, вкиди, збір інформації — це все знаряддя цієї війни. Тож дуже важливо навчитися самим та навчити дітей правильно реагувати на них.

Особливо вразливими до ворожих інформаційних атак  зараз є діти та підлітки, що багато часу проводять в інтернет-просторі, але через свій вік ще не завжди можуть розпізнати загрозу. Тому дуже важливо донести до них кілька правил безпеки інтернет-спілкування у військовий час.

Краще за все спілкуватись в інтернеті лише з тими, кого дитина знає особисто — однокласниками, сусідами, друзями, знайомими. Пам’ятайте, що особа, яку ви знаєте виключно за фото на аватарці, може бути не тим, за кого вона себе видає. В першу чергу це стосується нових віртуальних знайомих.

Нагадайте дітям, що неможна через інтернет передавати будь-яку особисту інформацію, зокрема — номера телефону, адресу, інформацію щодо батьків. Якщо хтось ставить такі питання, краще, що може зробити дитина — це негайно припинити спілкування та сказати про це батькам.

Не переходьте самі за сумнівними посиланнями та забороняйте так робити дітям. Посилання від незнайомих контактів можуть містити віруси або вести на фішінгові сайти, мета яких — скопіювати важливі паролі. Періодично навіть знайомі контакти, сторінки яких зламали, можуть розсилати такі посилання. Якщо від когось із знайомих прийшло сумнівне посилання, краще за все зв’язатися з ним особисто та спитати, чи відправляв він вам щось.

Розмовляйте з дітьми про важливість критичного мислення та перевірки фактів. Вчить їх не піддаватися на емоційні маніпуляції. .

Ще раз нагадайте дітям, що не можна нікому відправляти свої інтимні фото або інтимні фото інших людей. Навіть отримавши одне таке фото шахраї можуть почати шантажувати дитину, вимагаючи гроші, нові фото чи відео або якісь інші дії. Після першого ж прохання надіслати такі матеріали, слід негайно заблокувати контакт та сказати про це батькам. Корисно також передати цю інформацію кіберполіції.

Якщо дитина вже користується соціальними мережами, розкажіть їй про цифровий слід та про те, як важко видалити інформацію, що потрапила в інтернет. Вчіть її дуже прискіпливо відноситись до того, що вона публікує.

Розкажіть дитині про шахраїв, що пропонують легкий та швидкий заробіток в інтернеті за виконання різних завдань або ж ігри чи челенджі — щось кудись віднести, сфотографувати, намалювати. Попередьте, що за такими проханнями та завданнями можуть ховатися диверсії або злочини.

Не бійтесь розмовляти з дітьми на важкі теми, вони й без того бачать та чують більше, ніж здається батькам. Але задача батьків — навчити їх безпечно користуватися інформацією та відповідально до неї ставитися.

 

Правову допомогу також можна отримати за безкоштовним

телефоном системи БПД 0 800-213-103
- у месенджері Фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
- у публічному чаті Телеграм-каналу «Безоплатна правова допомога»https://t.me/ualegalaidchat
- у приватному чаті системи  БПД у Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html
- у приватному чаті системи БПД у Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html
- написавши на електронну пошту  сектору «Шаргородське бюро правової допомоги» sharhorodske@legalaid.vn.ua

Сектор «Шаргородське бюро правової допомоги»

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора