Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як вінничани можуть отримати рецепт на антибіотики?

Дата: 03.08.2022 15:16
Кількість переглядів: 173

Заступниця директорки Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Тетяна Бондаренко розповіла про впровадження електронного рецепту на антибіотики.

Зокрема, вона розповіла про те, як пацієнтам отримати рецепт на ліки та хто може купувати ліки без нього.

З першого серпня в Україні почали впроваджувати електронний рецепт на антибіотики. Він стане доступним для закладів охорони здоров?я, які уже зареєстровані та працюють з електронною системою охорони здоров?я (ЕСОЗ) - тобто в усіх медичних закладах Вінницької області. Адже якщо заклад має пакети з НСЗУ, то їхня основна вимога - робота з ЕСОЗ.

“Як було раніше? Ви захворіли і йдете не до сімейного лікаря, а в аптеку. А там вам фармацевт радить купити якісь ліки і часто серед них є й антибіотики. А це серйозний рецептурний лікарський засіб і має призначатися виключно лікарем. І часто таке самолікування призводить до погіршення здоров’я пацієнта. В Міністерстві охорони здоров’я акцентують увагу на тому, що впровадження електронного рецепта на антибіотики є одним із кроків у вирішенні проблеми неконтрольованого та самовільного вживання рецептурних лікарських засобів в Україні”, - каже Тетяна Бондаренко.

Як отримати е-рецепт?

Щоб отримати електронний рецепт на антибіотики пацієнту необхідно записатися на прийом до сімейного лікаря або вузькопрофільного спеціаліста. Після огляду лікар за необхідності випише е-рецепт на антибіотик та видасть пацієнту інформаційну довідку з інформацією про призначення.

Рецепт виписують не на торгову назву антибіотика, а на діючу речовину. Лікар вкаже лікарську форму та дозування. Також лікар надрукує інформаційну довідку до е-рецепта зі способом застосування та тривалістю прийому антибіотика. Ця довідка має бути затверджена підписом та печаткою лікаря.

Якщо пацієнт лікується в стаціонарі, то всі препарати, в тому числі антибіотики, з Національного переліку основних лікарських засобів та згідно з галузевими стандартами він отримує безоплатно та без рецепта.

Лише у виняткових випадках лікар може виписати рецепт на антибіотик, якого немає в Нацпереліку. Тоді цей антибіотик потрібно придбати в аптеці. Виписування ж рецепта на антибіотики з Нацпереліку буде порушенням умов договору з НСЗУ.

Антибіотик за рецептом можна придбати у будь-якій аптеці. Для цього необхідно показати інформаційну довідку чи паперовий рецепт фармацевту.

“Хочу зазначити, що на роботу волонтерів це не вплине . Вони як і раніше на запит військової частини, підрозділу чи певного медичного закладу, можуть закуповувати антибіотики у дистриб?юторів без рецепта. Також ліки відпускатимуть без е-рецепта на тимчасово окупованих територіях, а також на територіях, де ведуться активні бойові дії”, - додала Тетяна Бондаренко.

Відзначимо, що кінця цього року діє перехідний період. І на цей час антибіотики відпускатимуться як за електронними, так і за паперовими рецептами.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора