Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно, сказ!

Дата: 17.08.2022 10:51
Кількість переглядів: 265

Сказ-особливо небезпечна інфекційна хвороба всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю. На сказ хворіють всі теплокровні тварини. Найбільш чутливі лисиці, щури, вовки, хом'яки, коти, собаки, борсуки, кажани, велика рогата худоба.

Джерелом збудника сказу є хворі тварини, що виділяють вірус головним чином зі слиною. При міському сказі джерелом збудника є безпритульні собаки. Вважається, що хворий собака може переносити хворобу на 20-80 км від місця зараження. Зараження свійських тварин відбувається при контакті з хворими представниками дикої фауни та безпритульними собаками і котами. Свійські тварини, також як і людина, заражається через укус або при обслинені  пошкодженої поверхні шкіри. Інкубаційний період різної тривалості – від 10-14 діб до 3 місяців, а іноді до 18 місяців.

Щорічно в Україні реєструється понад 100 тисяч осіб, котрі звернулись у медичні заклади з приводу укусів тваринами, з яких 60% отримують направлення за показниками підозри інфікування сказом.

Так за 7 місяців  поточного року в 3-х ОТГ Шаргородській, Мурафській та Джуринській зареєстровано 17 звернень людей з приводу укусів тваринами.

Також не зареєстровано жодного випадку сказу на територіях вище вказаних громад,та щеплено   проти сказу собак - 5613 гол., котів - 3652 гол. за 7 місяців 2022 року.

Якщо вас укусила будь-яка тварина:

-відразу проведіть місцеву обробку рани. Місцева обробка рани надзвичайно важлива і її необхідно зробити негайно або якомога раніше після укусу чи пошкодження: поверхню рани рясно промийте водою з господарським милом (або детергентом) а її краї обробіть 700 спиртом або 5% настойкою йоду;

-після місцевої обробки рани негайно зверніться до лікаря в травмпункт за місцем проживання, що працює цілодобово, де розпочинають лікувально-профілактичну імунізацію. Тільки повний , своєчасно розпочатий курс щеплень надійно запобігає захворюванню на сказ ;

-тварину, що укусила , забивати забороняється, її необхідно ізолювати , за ветдопомогою звертатися до ветеринарної лікарні та дільниць.

Профілактика.

Головним заходом боротьби проти сказу є профілактика. З метою попередження сказу ветеринарною службою ведеться боротьба зі сказом серед собак, та котів є профілактична вакцинація,коли при подвірних обходах спеціалістами дільничної служби ветеринарної медицини проводяться профілактичні щеплення проти сказу. На даний час є в достатній кількості антирабічна вакцина, якщо необхідно щеплення вашій тварині зверніться до вашого дільничного лікаря.

Шаргородське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора