Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги платників плати за землю!

Дата: 26.08.2022 11:13
Кількість переглядів: 305

Всі громадяни України, які володіють рухомим або нерухомим майном мають сплачувати обов’язкові платежі або податки до бюджету. Зокрема, власники земельних ділянок щороку зобов’язані сплачувати земельний податок, крім випадків, коли вони звільнені від плати за землю. Земельний податок мають сплачувати власники земельних ділянок та постійні землекористувачі – фізичні та юридичні особи (ст.14.1.72,  ст.269.1 Податкового кодексу України). 

          Об’єктами оподаткування є:

-земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні;

-земельні частки (паї), які перебувають у власності.

          Якщо платник податку виявив розбіжності у відомостях про земельну ділянку, що були надані контролюючими органами, йому необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки з оригіналами документів на право власності для проведення звірки та уточнення даних.

          Існують пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб згідно до статті 281 Податкового кодексу України. Для отримання пільги необхідно звернутись до контролюючого органу (податкової) за місцезнаходженням земельної ділянки із заявою про надання пільги та документами, що посвідчують право на пільгу.

Пільги по сплаті земельного податку

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм. Якщо фізична особа, що має пільгу, станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених пунктом 281.2 Податкового кодексу України, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги. Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

Базовим податковим (звітним) періодом для сплати земельного податку є календарний рік, який починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

Земельний податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (абзац перший п. 287.5 ст. 287 Податкового кодексу України).

Сподіваємось на Вашу активну участь у сплаті податків.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора