Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сектор «Шаргородське бюро правової допомоги» інформує

Дата: 13.10.2022 10:06
Кількість переглядів: 104

Чи втрачають статус внутрішньо переміщеної особи громадяни, які придбали житло та зареєструвалися в ньому?

Відповідно до вимог статті 1Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Перелік підстав для позбавлення статусу внутрішньо переміщеної особи (скасування довідки) прописаний в статті 12 вказаного закону, куди не входить купівля житла та реєстрація в ньому. Таким чином, особу не можуть позбавити статусу внутрішньо переміщеної особи.

Якщо ж внутрішньо переміщена особа придбала житло і змінила місце проживання в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці, то вона інформує про це управління соціального захисту населення, який вносить інформацію про зміну фактичного місця проживання особи до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, а також за зверненням внутрішньо переміщеної особи - вносить таку інформацію до довідки.

Необхідно зазначити, що внутрішньо переміщена особа, яка придбала житло та члени її сім'ї втрачають право на отримання щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, але статус внутрішно переміщеної особи за ними зберігається.

Правову допомогу можна отримати за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103
- у месенджері Фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
- у публічному чаті Телеграм-каналу «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaidchat
- у приватному чаті системи  БПД у Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html
- у приватному чаті системи БПД у Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html
- написавши на електронну пошту  сектору «Шаргородське бюро правової допомоги» sharhorodske@legalaid.vn.ua

Сектор «Шаргородське бюро правової допомоги»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора