Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно! Сибірка!

Дата: 20.10.2022 09:25
Кількість переглядів: 133

11.10.2022 року  Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області повідомляє, що в одному з господарств Київської області в Обухівському районі  із патологічного матеріалу від ДРХ (коза) при бактеріологічних дослідженнях виділено збудник сибірки (Bacillus anthracis).

Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії від 11.10.2022 р. запроваджено карантин щодо сибірки тварин, визначено загрозливу зону та затверджений відповідний План заходів щодо локалізації та ліквідації вогнища сибірки. Суб’єктам господарювання всіх форм власності рекомендуємо враховувати у своїй роботі факт оголошення карантину щодо сибірки в Київській області.

Сибірка (Anthrax) - особливо небезпечна гостра інфекційна хвороба.  Спори збудника сибірки відрізняються винятковою стійкістю. У висушеному стані вони зберігаються кілька десятків років.
   Резервуаром збудника сибірки є забруднений спорами сибірки грунт. Захоронення трупів тварин та померлих людей від сибірки заборонено, проводиться спалювання трупів. 
      До відома, останній випадок захворювання людей на сибірку реєструвався в Київській області у 2001 році (тоді захворіло 7 осіб з с.с. Червоне і Лозовий Яр Яготинського району), серед тварин – у 2002 році (с. Красне Згурівського району).
     В Україні зустрічаються лише поодинокі випадки цього страшного захворювання у тварин. Так 30.06.2017 року на Сумщині у с. Миропіллі Краснопільського району на березі річки Псла виявили тушки двох овець, які були заражені cибіркою.  Чиї тварини – не встановили, захворіла одна людина.

         

      У Вінницькій області останній випадок сибірки тварин був у 2001 році в Немирівському районі село Юрківці.     

     В Шаргородському районі два останніх випадки сибірки тварин були у 1972 році в с.Гибалівка, та в 1975 році в с. Рахни-Лісові  все  в приватному   секторі.       

      Основним засобом боротьби з сибіркою є щеплення всіх видів сільськогосподарських тварин.  За 9 місяців в 3-х ОТГ Шаргородській, Мурафській та Джуринській щеплено проти сибірки ВРХ-4985 голів, ДРХ-591 голова, коней-155 голів. Щеплення сільськогосподарських тварин проводиться з 3місячного віку.                                  

      Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати!

Шаргородське управління Головного управління

Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора