Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Під час війни лікарсько-консультативна комісія може встановлювати інвалідність дитини дистанційно

Дата: 27.10.2022 15:17
Кількість переглядів: 117

На період дії воєнного стану процедуру встановлення та продовження інвалідності спрощено як для дорослих, так і для дітей.

Відтак, медико-соціальна експертиза проводиться дітям, батьки яких звертаються для встановлення інвалідності за направленням лікаря до лікарсько-консультативної комісії (ЛКК).

Однак, дитина з інвалідністю після 18 років направляється ЛКК для проходження медико-соціальної експертизи на медико-соціальну експертну комісію відповідного профілю.

Для спрощення проведення медико-соціальної експертизи урядом України прийнято постанову КМУ №225, яка передбачає встановлення інвалідності у період дії воєнного стану заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування особи.

Таким чином, якщо дитина з інвалідністю, якій виповнилось 18 років, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК.

Оформити інвалідність особам, які перебувають закордоном під час дії воєнного стану в Україні також можливо.

Для цього необхідно надіслати медичні документи й обстеження українською мовою до сімейного або лікуючого лікаря на території України.

Діти та дорослі з інвалідністю мають можливість отримувати, відповідно до індивідуальної програми реабілітації, без проходження повторного огляду лікарсько-консультативної комісії чи медико-соціальної експертної комісії:

- соціальні виплати;

- реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні);

- засоби інконтиненції, наприклад, памперси, катетери тощо;

- освітні послуги;

- відповідні пільги.

"Вони мають можливість пройти медичне обстеження для проведення повторної медико-соціальної експертизи протягом шести місяців після припинення воєнного стану. Це дає можливість надалі забезпечити соціальний захист та реалізацію реабілітаційних заходів дітям з інвалідністю", – прокоментувала Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора