Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шаргородщина вшановує пам'ять жертв Голодоморів

Дата: 25.11.2022 10:40
Кількість переглядів: 172

У 1932-1933 роках радянський тоталітарний режим скоїв один із найжахливіших своїх злочинів – геноцид. Цього року Кремль знову розв’язав проти українського народу чергову війну на знищення і не приховує намірів вчинити геноцид. Сучасні російські воєнні злочинці намагаються повторити в Україні те, що вже робили їхні попередники: тотальний контроль, терор, депортації, вилучення майна та продовольства. Але цього разу їм на заваді стоїть міцний противник, спроможний дати відсіч і зламати плани агресора – народ, що повстав з рабських колін.

Вшанувати пам'ять невинних жертв – це той мінімум, який ми, сучасні українці, маємо зробити не стільки для мільйонів загиблих, а, скоріше, задля наших нащадків, які повинні завжди пам'ятати про ті страшні часи й робити все, щоб подібне ніколи не повторилося.

Меморіальні заходи в Шаргородській  громаді розпочалися облаштуванням книжкових виставок у бібліотечних закладах громади та інформаційних, навчально – виховних заходів у закладах освіти, спрямованих на донесення інформації про вчинені комуністичним тоталітарним режимом злочини, вшанування пам’яті їх жертв.

Шаргородський музей образотворчого мистецтва презентував проведення циклу лекцій «Трагедія мого краю. Голодомор 1932-1933рр.». КРЕАТИВНИЙ ПРОСТІР «ШАР» організував проведення круглого столу за участю молоді на тему «Голодне пекло на українській землі», в ході якого відбулося обговорення цієї масштабної трагедії. Особливу увагу звернули на ті події, які торкнулася, власне, нашого рідного краю. Наприкінці заходу присутні переглянули серію роликів «Голодомор – помста за свободу».

Також, сьогодні представники органу місцевого самоврядування здійснили покладання символічних композицій та лампадок до пам’ятника жертвам Голодоморів, як данину пам’яті померлим.

Як зазначив у своєму виступі Володимир Барецький: «90 років тому тоталітарний режим вчинив в Україні Голодомор, загубивши мільйони життів українців. Нині рашисти переслідують ту саму мету – геноцид Українського народу. Наша держава  переживає надзвичайно важкі часи. Та боротьба з ворогом не припиняється і не зупиниться до нашої перемоги! Бережімо пам’ять про жертв Голодоморів, дбаймо про те, щоб вистояти і перемогти тепер!..»

Це безпрецедентний злочин у світовій історії. Бо штучний голод був спрямований не лише на фізичне знищення українців. Комуністичний режим прагнув позбавити українську націю її волелюбного духу, її ідентичності, зламати їй хребет, поставити знесилених голодом, страхом та відчаєм українців на коліна, стерти генетичну пам'ять народу, викорінити навіть думки про свободу та власну державу. Мільйони загиблих. Десятки мільйонів ненароджених. Понівечені людські долі. Виснажена душа українського народу. Немислимий масштаб цієї трагедії. Ім'я їй - Голодомор. Її суть – геноцид, тому цьогоріч вшанування проходить під гаслом «Пам’ятаємо Голодомор! Зупинимо геноцид!».

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора