Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зміна місця проживання чи реєстрації військовозобов'язаними в період воєнного часу

Дата: 28.11.2022 09:44
Кількість переглядів: 158

Частина 4 ст. 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування.

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» ч. 1 статті 8, пункт 16: забороняє українцям, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міноборони, СБУ чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу. Такий дозвіл має надати військовий комісар або керівник відповідного органу СБУ чи СЗР. Ця норма також дозволяє обмежувати проходження альтернативної (невійськової) служби під час воєнного стану.

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», ч. 6 статті 22: так само забороняє громадянам, які перебувають на військовому обліку, змінювати місце проживання без дозволу відповідної посадової особи.

Важливо! Військовозобов'язані можуть пересуватися Україною без отримання відповідних дозволів. Лише у випадку, коли військовозобов' язані змінюють місце свого  проживання або місце реєстрації, вони обов'язково мають отримати дозвіл.

В такому випадку є прописані в законі правила, в яких, зокрема вказані терміни: за три дні до виїзду з місця проживання повідомити місцевий Терцентр комплектування, а потім протягом 7 днів стати на облік у "військкоматі" на новому місці.

Якщо військовозобов'язані покидають область, де перебувають на обліку в центрі комплектації, через вимушену евакуацію унаслідок активних бойових дій, і не інформують комісара, то відповідальність за такий виїзд не наступає. Ці дії є крайньою необхідністю, спрямованою на збереження життя та здоров'я, а чинне законодавство не передбачає відповідальності за це.

 

Правову допомогу можна отримати за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103
- у месенджері Фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
- у публічному чаті Телеграм-каналу «Безоплатна правова допомога»https://t.me/ualegalaidchat
- у приватному чаті системи  БПД у Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html
- у приватному чаті системи БПД у Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html
- написавши на електронну пошту  сектору «Шаргородське бюро правової допомоги» sharhorodske@legalaid.vn.ua

Сектор «Шаргородське бюро правової допомоги»

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора