Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

На Шаргородщині відбувся майстер-клас, присвячений Українській хустці

Дата: 06.12.2022 16:25
Кількість переглядів: 212

«…Не цурайтесь хустинок, дівчата,

Що ж ви носите тільки шапки?

На хустки Україна багата,

І цвітуть ще на них бережки...»

Минають роки, десятиліття, виростають нові покоління, змінюється влада, з'являється нова мода, та ніколи не можуть зникнути з пам'яті людської добрі традиції прадідів, їхні обереги поруч нас не дають нам забути, що ми — діти народу українського.

Напередодні  Всесвітнього дня Української хустки працівниками  КО "Шаргородський музей образотворчого мистецтва" спільно з волонтерами Шаргородської громади  було організовано майстер клас закручування  хустки, який провела запрошена майстриня, етнограф, директор будинку культури с.Біляни  Людмила Литвин. На захід були запрошені волонтери Шаргородської громади, учасники клубу людей похилого віку "Калинове намисто", працівники КУ Центр надання соціальних послуг.

Людмила привезла з собою 17 старовинних хусток з власної колекції, які зібрані з різних регіонів України та вразила присутніх своєю майстерністю зав’язування.

Хустка - один із видів українського мистецтва, що є майже забутим сьогодні. А її використання в домашньому побуті українців настільки ж різноманітне, як і рушників. У недалекому минулому хустка була необхідна і багатому, і бідному, і старому, і малому.

Присутні мали змогу довідатись багато цікавого про історію виникнення хустки,  розповідалося про застосування хустки як головного убору, а також використання хустки в українській обрядовості, зокрема: на сватанні, у процесі весільного обряду, вінчанні, «покриванні молодої», на хрестинах та на похоронах і що звичайна українська хустка супроводжує людину від народження до смерті.

Тож хай кожна українська хустина завжди береже  тепло наших душ і живе вічно, як наша невмируща мати — Україна.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора