Шаргородська громада
Вінницька область, Жмеринський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Члени клубу активного довголіття «Калинове намисто» взяли участь у майстер-класі, присвяченому Всесвітньому дню української хустки

Дата: 08.12.2022 10:04
Кількість переглядів: 111

«Одягнеш хустину і ти - справжня жінка,

Бо ти з України і ти - українка.

А наша хустина - жіноча прикраса

Із роду до роду, не втрачена часом…»

Щорічно 7 грудня Україна та українці всього світу святкують Всесвітній день української хустки. Це свято почали відзначати з 2019 року для збереження українських традицій.

Хустка для українок – це не просто головний убір, це річ символічна, знакова і є нашою культурною спадщиною. Хустка об’єднувала жіночі покоління та передавалася як родинна цінність від матері до доньки.

Напередодні  Всесвітнього дня Української хустки працівниками  КО "Шаргородський музей образотворчого мистецтва" було організовано майстер-клас закручування  хустки, який провела запрошена майстриня, етнограф, директор будинку культури с.Біляни  Людмила Литвин.

У заході взяли участь працівники КУ Центр надання соціальних послуг та  члени клубу активного довголіття «Калинове намисто».

Майстриня привезла з собою 17 старовинних хусток з власної колекції, які зібрані з різних регіонів України та вразила присутніх своєю майстерністю зав’язування.

Присутні мали змогу довідатись багато цікавого про історію виникнення хустки,  розповідалося про застосування хустки як головного убору, а також використання хустки в українській обрядовості.

Хустка супроводжувала людину протягом усього життя — від народження і хрестин до поховання та поминання. Нею обдаровували кумів під час хрестин і весіль. Для жінки хустка була оберегом, оскільки захищала волосся володарки від навороту та злого ока.

Сподіваємось, що саме започаткування та проведення Всесвітнього дня української хустки сприятиме відродженню хустини як важливого, невід’ємного елементу української культури, та збереже її цінність для майбутніх поколінь.

КУ Центр надання соціальних послуг

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора